Tavernan

UNT:s krogpatrull tycker att Tavernan kör sin stil utan större överraskningar. Men krogen är både mysig och ombonad. Läs hela omdömet.

Restaurang2008-09-19 10:53
Tavernan är ett av få ställen som lyckas med det som många andra krogar drömmer om: att locka horder med gäster oavsett årstid (även om uteserveringssäsongen så klart toppar), oavsett veckodag och oavsett vad man hittar på i köket - så länge pizzamenyn är relativt intakt, kan man dock förmoda. De Uppsalabor som inte satt i sig en Trädgårdsmästaren eller Amore med jobbet, något kompisgäng eller med kärestan är, tja, lätträknade.
Det är lätt att känna sig hemma på Tavernan. Kanske beror det på att inredningen är i princip densamma sedan stället öppnade, men man ska heller inte glömma den folkliga, otvungna stämningen som gör att man uppnår mesta möjliga allomfattande trevnadskoefficient.

Menyn är omfattande och har behållit sitt upplägg en längre tid. Man kan välja mellan nivåerna Lite, Lagom, Mera och efterrätter. Lagomvarianten duger fint som huvudrätt för den som inte går på hörntänderna. Förrätten spindelkrabba med wasabimajonnäs och passions- och hummervinaigrette (75 kronor) låter mer spännande än den är. In kommer smårullar med krispig romansallad toppad med en tjock majonnäsröra där man får dyka djupt efter de få och små krabbdelarna. Klassikern varm lättfriterad getost med rödbetor och rucola (75 kronor) smakar som det ska, men snålt med betor.
Lammburgaren (115 kronor) hamnar under vinjetten lagom, men är mer än lagom stekt och kommer med endast ett brödlock som också blir hårt när det svalnar. Baba ganoush kommer till, men den har inte särdeles mycket auberginesmak, däremot en svårbestämd, syrlig, nästan lite jäst, bismak.

Chipotlemarinerade kalvrack (180 kronor) serveras med en potatis- och mozzarellaquesadilla intill sig och lite grönsaker som man kallar för "gazpachogrönsaker". Kalven är alldeles lagom tillredd med fin smak av den rökta chilin. Quesadillan är möjligen ett par våningar för hög och blir lite mosig i mitten, men smakar okej. Grönsakerna är däremot väl syrliga av vinäger och den stora klicken vitlökssås är alldeles för stark. Less is more.

På efterrättsmenyn tronar en jordgubbstiramisu (75 kronor). Sockerkakan är tyvärr lite torr och trist, men mascarponekrämen är fyllig plus god jordgubbssorbet. Till detta även vitchokladchips. Den lite udda efterrätten kokospizza - med rårörda blåbär och vaniljglass - för 75 kronor påminner om ett wienerbröd: skönt smördegsfrasig, söt och syltig.
Tavernan har sin trogna publik. Och det är inte svårt att förstå vad det är som lockar. Trygghet. Däremot kanske man inte blir helt golvad om man till äventyrs låter menyn spela ut sina mindre säkra kort.
Tavernan
Adress: Sysslomansgatan
Telefon: 018-10 09 08
Hemsida: www.svenssonskrogar.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!