Stor hyreshöjning hotar verksamhet

Verksamheter vid Ulva kvarn hotas av kraftiga hyreshöjningar. ”Vi kommer inte att klara av att driva det här om det går igenom”, säger krögaren Silvestar Trevizan.

Krögare. Silvestar Trevizan driver Ulva krog sedan 2007.

Krögare. Silvestar Trevizan driver Ulva krog sedan 2007.

Foto: Tor Johnsson/Arkiv

Restaurang2018-03-20 07:00

Ulva kvarn är ett av många populära utflyktsmål i Uppsala. Framförallt sommartid med Fyrisån och den pittoreska bruksmiljön.

Sedan 2007 har Silvestar Trevizan drivit restaurangen Ulva krog i det gamla kvarnhuset på området.

Den här säsongen kan bli den sista om Uppsala kommuns föreslagna hyreshöjningar går igenom.

– De har jämfört våra lokaler med andra som kommunen äger. Det här ställer till det eftersom det här är säsongsbetonat. Det går bara att ha öppet maj–september och under marknadsdagarna, annars är det folktomt, säger Trevizan och fortsätter:

– Vi kan inte bli klassade som en vanlig hyresgäst eftersom vi har noll kronor i intäkter under vinterhalvåret. Det är en absurd situation.

I Ulva krogs fall föreslås höjningen bli 300 procent för den 250 kvadratmeter stora lokalen som saknar egen toalett och störs av buller från det intilliggande kraftverket. Från 266 kronor per kvadratmeter till 900 kronor per kvadratmeter. Per år blir skillnaden 225 000 kronor jämfört med 66 500 som Ulva krog betalar i dag.

– Förra året var min bruttoomsättning strax över 400 000 kronor. Om över hälften av omsättningen ska betala hyran så är det omöjligt för mig att driva det här vidare. Vi hade aldrig gjort de ekonomiska och arbetstidsmässiga investeringar som vi har gjort om vi hade vetat om det här. Vi känner oss lite lurade, säger Silvestar Trevizan som ändå är hoppfull:

– Vår förhoppning är att man värderar entreprenörernas arbete på ett rimligt sätt här ute, så att det inte blir en total avveckling av alla verksamheter. Vi hoppas att allt ska lösas i samförstånd.

Vad som hittills har hänt är att Uppsala kommun har sagt upp de nuvarande kontrakten för villkorsändringar. De nya hyreskontrakten ska börja gälla från och med 1 september.

– Anledningen till varför vi vill höja hyrorna är att vi har subventionerat delar av hyran med skattepengar tidigare, och den subventionen vill man försöka komma bort ifrån. Samtidigt så förstår vi att det inte går att ta ut hur mycket som helst, säger Per-Erik Johansson som är enhetschef på stadsbyggnadsförvaltningen.

Hur ser du på risken att flera hyrestagare inte har råd att vara kvar?

– Vi vill ju så klart att så många som möjligt ska vara kvar, men samtidigt kan inte vi som kommunägare gå ned i hyra hur mycket som helst.

Utöver Ulva krog finns en rad med andra verksamheter på området, som en silversmedja, en antikbod, och en glashytta. Samtliga entreprenörer har fått nya hyresförslag från Uppsala kommun vars höjning varierar beroende på hur hög hyra som de tidigare har haft.

– Vi har alla fått aviseringar om förändrade hyror, men det är inget som är färdigt än. Det här ska förhandlas först, säger Stefan Erlandsson, som är ordförande i Ulva hantverk- och hyresförening.

Hur bekymrad är du över situationen?

– Det är väl aldrig kul med hyreshöjningar, men vi vet inte var vi landar än. Jag ser inte att vi har en konflikt i nuläget, men det kanske kan bli det.

Vad säger övriga medlemmar i föreningen?

– Det finns en del som förstår att kommunen måste göra det här, och en del som är negativt inställda. Det är blandade reaktioner skulle jag säga.

Om parterna inte kan enas går ärendet vidare till hyresnämnden.

Ulva Kvarn

Ulva kvarn, med anor från 1300-talet, fungerar i dag som en hantverksby med hantverkare, butiker, kafé och restaurang samt som rekreationsområde. På sommaren finns även bad- och fiskemöjligheter.

Källa: Wikipedia/Uppsala kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!