Stor brist på bra kockar

Kompetensförsörjningen är en stor utmaning inom hotell- och restaurangbranschen. I Uppsala samlas nu krögarna för att hitta en lösning på problemen.

Brist på bra kockar råder.

Brist på bra kockar råder.

Foto: Kent Skibstad

Restaurang2017-02-24 17:50

Generellt sett är kompetensförsörjningssituationen inom besöksnäringen tudelad. För de yrkeskategorier som inte kräver någon särskild utbildning märker många arbetsgivare av ett stort söktryck, det är lätt att anställa. Men för yrken som kräver utbildning finns en stor brist på personal, i synnerhet när det gäller kockyrket.

Bristen på kockar har varit påtaglig under flera år men har eskalerat de senaste åren och anledningarna till det är flera. Det handlar om att besöksnäringen växt och att fler reser till Sverige vilket skapat en större efterfrågan från utländska turister. Men även svenskarnas intresse för att äta ute har ökat.

– Alla vill äta, resa, bo och göra. Samtidigt har svenskarna i dag en högre disponibel inkomst vilket gör att fler vill äta ute och umgås ute, säger Peter Thomelius, utbildnings- och HR-chef på branschorganisationen Visita.

Han menar att just kockyrket också har något av en nyckelfunktion för branschen.

– På en kock går det ett antal andra tjänster, exempelvis i form av servis- och städpersonal. Men finns det ingen kock kan en restaurang inte starta eller utvidgas. Kocken blir på många sätt bärande, säger Peter Thomelius.

På Visita får man rapporter från medlemmar som fått minska sitt utbud eller stänga vissa dagar eftersom det inte funnits tillräckligt med kockar.

På hotell- och restaurangfacket håller man med om att svårigheterna med att rekrytera rätt personal skapar problem.

– Vi har ett problematiskt läge. Det är för få som söker sig till branschens utbildningar, säger Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket, HRF.

Enligt henne leder kompetensbristen till problem för verksamheter att lyckas hålla samma nivå och att kunna utvecklas.

En av orsakerna till kompetensbristen inom besöksnäringen, där hotell- och restaurangbranschen ingår, är att det har blivit svårare att locka ungdomar till utbildningarna i de olika yrkesgrupperna som besöksnäringen skriker efter.

– I dag väljer ungdomar, ofta med stöd av sina föräldrar, i stor utsträckning ett högskoleförberedande program som är utformat för att läsa vidare på högskola eller universitet. Men det som är viktigt att kommunicera är att alla elever, även inom yrkesprogrammen som rör besöksnäringen, har möjlighet till högskolebehörighet. Dessutom kan vi nästan utlova jobbgaranti inom våra utbildningar, säger Peter Thomelius och påpekar att om man har utbildning och vill jobba är det också lätt att göra karriär inom branschen.

LÄS MER: Fler lärlingar ska lösa problem

Från fackförbundet HRF:s sida tror man att yrkena tappat i attraktivitet även på grund av de arbetsvillkor som råder.

– Vi är en bransch där fyra av tio har tidsbegränsade anställningar och löneläget är lågt. Om attraktiviteten hos unga ska stärkas måste villkoren förbättras, säger Malin Ackholt.

På Visita håller man med om att det finns saker företagen i branschen kan bli bättre på.

– Ett exempel är att ta emot praktikanter från gymnasieprogrammen och självklart också kommunicera de olika yrkenas möjligheter, säger Peter Thomelius.

I Uppsala har en rad företagare tillsammans med aktörer från det offentliga nyligen gått samman i ett nätverk kallat ”Plattform Gourmet”.

– Målet är att försöka locka fler till vår bransch. Exakt hur vet vi inte än men det är det som vi ska försöka diskutera fram tillsammans, säger Martin Andersson, kökschef för Svenssons krogars restauranger, ett av de företag som deltar.

Ämnena som diskuteras varierar men mycket kretsar alltså kring att skapa vägar in i branschen.

– Det är inte det lättaste att hitta folk, även om det brukar gå på ett eller annat sätt. Men mycket tyder på att det kommer bli ett problem framöver. I takt med att restauranger startas och växer behövs det fler och fler, säger Martin Andersson.

Branschen har hög personalomsättning. Många har sina första jobb inom olika restaurangyrken men väljer senare att gå vidare till något annat, där tror Martin Andersson att arbetsgivarna behöver ta ansvar.

– Det gäller att erbjuda utvecklingsmöjligheter och ta hand om personalen så att de trivs. För oss är det ganska lätt eftersom vi har många restauranger och personal kan byta arbetsplats inom företaget, säger han.

En annan lösning är mer kommunikation inom branschen, eftersom problemen är gemensamma. Inom ”Plattform Gourmet” är diskussionen i fokus.

– Det är inte säkert att vi kommer fram till något som löser alla problem, men ibland kan saker lösa sig en liten bit genom att man belyser problemet, säger Martin Andersson.

Behovet av kompetens

I rapporten ”Tillväxtvärk?” från 2014 konstaterar Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond att besöksnäringen som bransch växer snabbare än BNP och beräknas fördubbla sin omsättning fram till år 2023.

Enligt rapporten finns det en stor risk för kompetensbrist då antalet anställda i branschen kommer att behöva öka från 140  000 år 2011 till 190 000 år 2023.

Över 70 procent av de anställda inom branschen beräknas 2023 att arbeta på restauranger.

Antalet kockar, ett av de mest svårrekryterade yrkena, behöver öka med nästan 6 000 stycken och antalet servitörer med nästan 7 000 stycken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!