Stjärnkockens lokala krogsatsning

Stjärnkocken Melker Andersson väljer att etablera ytterligare en restaurang i Öregrund – med fokus på grillat kött. Den väntas öppna kring midsommarveckan.

Melker Andersson, kock och krögare, ska öppna ytterligare en restaurang i Öregrund.

Melker Andersson, kock och krögare, ska öppna ytterligare en restaurang i Öregrund.

Foto: Sven-Olof Ahlgren/Arkiv

Restaurang2019-05-18 21:30

Lokalen är belägen i det ena byggnaden av det så kallade Jakten-huset, som hyrs av grannen Restaurang och Pizzeria Jakten. Alltså inte långt från sjöboden i hamnen där Melker Andersson sedan 2017 driver fiskrestaurangen Bojabäs.

Namnet för den nya restaurangen är Köttbaren. Den kommer att ha omkring 60 platser, både inne och ute.

– Det här är en köttkrog med träkolsgrillat kött, goda drycker och en härlig uteservering. Vi har inte bestämt menyn än, utan håller på och testar oss fram lite. Vi kommer att ha samma upplägg som Bojabäs där man inte kan boka bord, utan bara kommer hit. Det ska vara enkelt och tillgängligt, säger Melker Andersson som berättar att han har fräschat upp och byggt om hela lokalen under våren.

Hur kommer det sig att du vill öppna ytterligare en restaurang i Öregrund?

– Jag gillar sjöbodarna och tänkte att det här kunde vara ett bra komplement till Bojabäs. Jag tror att det finns plats för en restaurang med en tydlig köttprofil i Öregrund.

En trend bland restauranger är annars att gå över mer till mer växtbaserade rätter, bland annat av klimatskäl. En renodlad köttrestaurang är något annat.

– Självklart kommer vi även att servera något vegetariskt. Men det är ett litet kök, så vi kan inte ha någon jättestor meny, säger Melker Andersson.

Hur ser du på den debatten i branschen?

– På mina krogar i Stockholm har vi varit väldigt medvetna. På exempelvis Mother serverade vi inget rött kött, utan jobbade främst med grönsaker, ljust kött och fisk. Jag tycker inte att det är fel att äta kött, men man behöver inte äta det så ofta. Jag själv eftersträvar en balanserad kost. Men det behöver inte vara antingen eller.

Köttbaren väntas öppna under midsommarveckan.

– Vi kommer att ha öppet hela sommaren, och eftersom den här lokalen är vinterbonad går det att driva den lite längre mot hösten än Bojabäs som är väldigt somrig, säger Melker Andersson.

I Uppsala driver Melker Andersson sedan tidigare restaurangerna Miss Voon och Heart & Bones.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!