Stiernhielms
Öppet: Tis-tors kl 17-23, fre-lör kl 17-24, sön kl 17-22Pris: Förrätter 72-85 kr, huvudrätter 95-170 kr, desserter 59-65 kr.Om kvarterskrog är en restaurang där grannar i kvarteret slinker in, är knappast Stiernhielms en kvarterskrog. Till det röda huset i Svartbäckens villaområde har gäster från förmodligen hela Uppsala tagit sig sedan starten av krogen. Det är ju ovanligt med en restaurang utanför Uppsalas centrum som har större ambitioner än att servera pizza. Och det är alltjämt värt omaket att ta sig till Stiernhielms, konstaterar vi. Krogen har förblivit ett trivsamt ställe, även om köket inte bjuder kulinariska sensationer.Miljön bidrar i hög grad till upplevelsen. Redan entrén med ett stort skyltfönster med smålampor på rad och möjlighet att se in i köket är ganska avväpnande. Väl inne möter två små rum i olika plan, förbundna med en halvtrappa. Den intima lokalen med trägolv, terrakottafärgade väggar, dämpad belysning med mycket levande ljus på bord med rutiga dukar bidrar till charmen. Den övre matsalen känns riktigt ombonad. Den är möblerad som ett vardagsrum med bland annat en gammal soffa, och här finns också öppen spis.Menyn har en tydlig inriktning på italiensk matlagning. Men bland förrätterna finns inte bara italienska charkuterier utan även soppa, musslor, kycklingpaté mm. Och bland huvudrätterna bjuds förutom hemgjord pasta även lax, anka, lamm och oxfilé.Till förrätt väljer vi musslor (85 kr). Vi serveras gröna, nyzeeländska musslor gratinerade i välkryddad tomatsås. De smakar förträffligt men av den utlovade kryddningen med koriander märker vi inget.Vår andra förrätt blir rödbetor med gratinerad fetaost (75 kr). Det visar sig vara en liten hög kokta och klyftade färska rödbetor perfekt tillagade så att lite tuggmotstånd bjuds. Ovanpå tronar en tjock skiva fetaost som fått en lagom krispighet efter gratinering. Lite örtolja ringlar runtom för sparsamt tilltagen. Men kombinationen söta betor och salt ost är lyckad.Varmrätten grillad lax med spenat, ceasardressing och valnötter (130 kr) lovar mer än den håller. En portionsbit laxfilé är stekt alldeles som den bör. Men ovanpå fisken ligger en vit gegga som är philadelphiaost. Den kunde man gärna varit utan, då den är så intetsägande i smaken. Drömmen om en saftig ceasardressad spenatsallad med lax tonar snabbt bort. Laxen vilar på babyspenat, och bredvid ligger det som skall föreställa ceasardressing. En vit odefinierbar tjock dressing som bara smakar gräddfil. Var är sardellerna, vitlöken och parmesanen som är så karaktäristiska i den klassiska dressingen? Vår andra varmrätt blir ankbröst med svartvinbärsås (170 kr). Ankbröstet är välsmakande rosastekt men skuret i lite väl tjocka skivor. Såsen innehåller helt visst svarta vinbär men hade vunnit på lite mustigare karaktär. Till båda rätterna serveras klyftpotatis som varit lite för länge i ugnen och tyvärr blivit något torr.Dessertmenyn är inte så lång, men det som bjuds känns äkta. Chokladglassen (59 kr) serveras i en rejäl portion och på traditionellt sätt med hallon. Men glassen är hemgjord och chokladstinn i smaken med lite fin, syrlig spets av crème fraiche. Den italienska desserten trifli (59 kr) är ett glas med olika lager av bland annat krossade mandelskorpor, mascarponeost, naturell yoghurt och hjortron. Enkelt, men läckert. Nötter och hjortronkärnor bjuder lite behövligt tuggmotstånd till det lena godiset.Servicen är vänlig och lagom snabb. Bröd och vatten kommer direkt på bordet och vi får vettiga svar på våra små undringar. Men köket har som synes en del brister. En ytterligare detalj: tallrikarna är onödigt små, på gränsen till assietter. Men priserna är klart sympatiska för ett antal huvudrätter. Och det är mycket trevligt på Stiernhielms.Testpatrullen 6/12 2002
|
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!