Stabil prisvärd indier

Smakrika grytor med lite hetta – Krogpatrullen saknar myset men gillar priserna på Indian Kitchen.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Restaurang2013-11-29 06:30

Indian Kitchen ligger inte i stans mest inspirerade gathörn och är inte heller stans mysigaste sylta, rent inredningsmässigt. Men här finns flera punkter på pluskontot.
Kommer man en kväll då lokalen är välfylld känns miljön otvungen och riktigt trivsam. Och på den jättelånga menyn kan man faktiskt gå loss utan att bli ruinerad på kuppen.

De många punkterna på menyn kan göra en snurrig, men flera rätter är varianter på samma tema. Förrätterna känns dock som undantag på Indian Kitchen, det är inte här restaurangen lägger krutet. Panir sallad (65 kr) är nästan ett skämt med en hög blöt isbergsallad, smulad fårost och några pimientooliver på en tallrik. Roligare är den friterade lök- och linsbollen onion bhajee (45 kr), men frasigheten är sådär och kryddningen tam. Samosa (45 kr), en friterad grönsakspirog, är det mer sting i, men också här går man bet på frasigheten.

Huvudrätterna är bättre. Det indiska köket är känt för att vara vegovänligt och här finns en vegosektion. Dyraste där är Vegetable mix thali (159 kr), en mixtallrik som tyvärr inte lever upp till förväntningarna. Bäst är palak paneer, en krämig spenatstuvning med välbalanserad currysmak. Men den goda indiska osten är utbytt mot några futtiga bitar av halloumiliknande ost, vilket förstås är en besvikelse. Grönsaksgrytan badar i fett och linsgrytan är som en puré. Här är det i stället det smörpenslade nanbrödet som krogpatrullen slåss om.

Köttätaren som väljer Lamb karahi (145 kr) har en klart roligare matupplevelse framför sig. Lammet, som serveras i en charmig gryta, har behålligt en fin smak, och såsen är behagligt het med en tydlig udd av ingefära. Liksom lammet listas Chicken butter masala (165 kr) också som mediumhet i menyn och ger ett alldeles lagom drag under sandalerna. I den vackert orange röran (med bland annat grädde, tomat, mandel och en smakrik kryddblandning) gömmer sig också snudd på perfekt färdiglagade kycklinglår.

Efterrätterna känns, liksom förrätterna, inte prioriterade på Indian Kitchen. Gajar ka halwa (74 kr) är morot kokt på låg värme tillsammans med mjölk, socker russin och mandel. Den smakar sött och serveras tillsammans sötad grädde. Det är både gott och smakrikt, men hade kunnat få balanseras upp med ett syrligt tillbehör. En kulfi (glass med saffran, kardemumma, pistagenötter) går alltid ned som en sval avslutning, även om den nästan är lite ”torr” i strukturen.

Krogpatrullen saknar en påhittigare indisk restaurang i Uppsala, men i brist på det är Indian Kitchen alltjämt ett stabilt ställe. Här kan man sätta i sig ett schyst mål mat i all anspråkslöshet. Servicen är rapp och man vet vad man får, till bra priser. Och ibland är det ju precis det man behöver.

Indian Kitchen
Kungsgatan 25, 018-12 60 71, www.indiankitchen.se

Passar för: Vardagsmiddag med vännerna.

Prisnivå: Trerätters utan dryck (exempelpris): 250 kronor.

Prisvärt: Definitivt! Särskilt om man nöjer sig med bara huvudrätt, som också är Indian Kitchens bästa gren.

Övrigt: Indian Kitchen har en kort barnmeny med indiska rätter och bland dryckerna kan man både få sin lassi (yoghurtdryck) söt och salt, vilket ju är schyst.

BETYG

Totalbetyg (max 20): 11

Mat: 5
Miljö: 3
Service: 3

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!