Under många långa år var hörnlokalen i korsningen Ringgatan-Börjegatan en videobutik. Ständigt rånad och med ett fint läge som skrek efter en restaurang. När ambitiösa Spessito slog upp dörrarna i början av 2012 jublade Krogpatrullen. Tiden med Spessito blev dock kortvarig och snart satte krogprofilen Zmajko Petronijevic upp skylten för sin krog Pappa Zmajkos. Inte heller detta blev varaktigt, och numera heter stället Glada Grisen.
Under processens gång har den från början elegant trendiga lokalen blivit mer konform i sitt utseende och med Glada grisen har slutligen kitschen flyttat in, med enligt uppgift mer än 100 prydnadsgrisar på hyllor, väggar och bänkar. Inte lika tjusigt som förr, alltså, men trivsamt.
Gristemat har dock inte spillt över på menyn. Den som väntar sig fläsk i alla former har missförstått – här är det en blandning av klassiker och några mer udda rätter som gäller. Samt pizzor, alla kvarterskrogars stora stöttepelare.
Förrätten Toast Skagen (85 kr) är helt okej, varken mer eller mindre, och aningen tung på creme fraiche och rödlök. Avokadotartar med röding (80 kr) är en rejäl förrätt med hemmagjord känsla. Avokadoröran är tyvärr ganska anonym där den tronar på en cylinder av söt kavring och inslagen är paprika är närmast störande.
En av Glada Grisens främsta grenar visar sig vara hamburgaren (160 kr), som är saftig och riktigt smakrik. Hade den bara varit lite varsammare stekt så hade det blivit riktigt höga poäng för den. En smakrikare ost hade också varit kul, den engångsförpackade fyrkanten som nu ligger på smakar för lite för att tränga igenom. Men dock, en schyst burgare.
Lammracks (179 kr) kommer in i en riktig arbetarportion, med en sallad på potatis, rödbetor och valnötter. Här är köttet bättre tillagat och föredömligt rosa. Tyvärr är salladen kylskåpskall och den likaledes kalla såsen anonym för att helt kunna matcha.
Den halstrade rödingfilén (189 kr) är däremot riktigt bra, med en ostgratinerad blomkålspuré till som visar sig vara en riktig fullträff.
Pizzorna är habila kvarterspizzor, varken mer eller mindre. Zlatan (90 kr) är förvisso lite pigg med sina chilimarinerade räkor, men i övrigt är den spartanskt utsmyckat, fjärran från den långe bolltrollarens repertoarbredd. Med tanke på det känns också priset aningen högt.
För den som orkar efter de rejäla huvudrätterna är Sannas banana split (75 kr)en utmaning. Vuxna som sätter i sig den bör ha en rejäl dos barnslig smak i bakfickan. Chokladfondanten (70 kr) – som numera finns på varenda krog med självaktning – lanseras som en höjdare av serveringspersonalen. Den visar sig leva upp till lovorden, superkrämig som den är med björnbär och hallon till. Avectallriken (100 kr), med 2 cl mörk rom, en espresso och en minibrulée är en perfekt avslutning på en trerätters, med precis lagom av allt.
Glada Grisen har tagit över lokalen med den äran. Ibland får patrullen en Halv 8 hos mig-känsla av hemlagad, men helt okej, mat. Och ibland gnistrar det till. Servicen är en utmärkt kombination av gullig och högkompetent, här får vi vinfrågor som överraskar på kvartershaket.
Summerat är Glada Grisen en schyst familjerestaurang, helt enkelt.