Santorini

Grekiska Santorini är ett tryggt, men inte särskilt spännande ställe. Men på sommaren är uteserveringen med utsikt över Islandsfallet och Stadträdgården svår att överglänsa, tycker Krogpatrullen.

Foto:

Restaurang2008-05-30 00:01
Det grekiska krogväldet i Uppsala är mer eller mindre konstant. Inte ens den framväxande sushifloran har kunnat hota de gamla grekerna. Santorini är ingen nykomling, men har sedan en tid nya ägare och har lite nystartsprägel så här in på knuten mot högsäsongen då det perfekta uteserveringsläget lockar.
Menyn är blå, vit och omfattande, ­liksom resten av den nästan överdrivet nationellt präglade inredningen i paviljongen. Till och med toaletten tronar i vitt och blått. Det är många långbord, vilket vittnar om hur populärt stället är när man är ute i större sällskap.

Lämpligen beställer man då in deras mezetallrik (129 kronor), om inte annat för att det är svårt att välja bland de fjorton förrättsvarianterna, de flesta kalla röror av olika slag. Mezetallriken är riktigt generös, bland höjdpunkterna finns vinbladsdolmar, en fetaoströra och friterad squash och aubergine. Andra inslag känns lite karaktärslösa och mest salta. Törstig blir man, och kanske blir tallriken väl, eh, rörig efter några ingrepp.

Huvudrätten Xsifias psito, grillad svärdfisk med vitlöksfrästa tigerräkor, visar sig vara en ganska saftig, fint grillad jättebit som tråkigt nog fått en hel skidbacke sås över sig. En ljummen yoghurtbaserad historia som enligt menyn ska innehålla sardeller, kapris och oliver, men det som märks mest är en massa olivhack samt dill, vilket ger en inte särskilt angenäm smakbrytning. Synd på en så schyst fisk. Citron, olivolja och lite örter räcker långt annars.

Paidakia (189 kronor) består av fem ganska tunna lammracks. Köttet är marinerat och mört, men tyvärr övermannat av både en kraftig sky och en klick vitlökssmör. Det är åtminstone en del för mycket. Lammet har inte heller en distinkt smak av grillning eller örtkryddor utan känns mer stekt.
Desserter brukar kunna vara det grekiska kökets akilleshäl. Vi fastnar för Santorini special (59 kronor): en specialitet som visar sig bestå av en bakelse med tunn kataifideg med valnötter, sirap, vaniljkräm och grädde. Det är en söt men ganska god bakelse, den kolasås som duttats på känns lite onödig.

Giaourti meli (55 kronor) är yoghurt i väl tilltagen mängd med honung ringlad över sig plus valnötter och aprikoser. Skönt med en rejält söt avslutning efter all sälta tidigare under kvällen, rätten skulle emellertid kännas mind­re mäktig om den serverades lite mer kyld.
Finns det skäl att välja just Santorini om man vill äta grekiskt i Uppsala? Ja, om det är en solig kväll kan utsikten från uteserveringen över Islandsfallet, Flustret och Stadsträdgården vara svår att överglänsa. Andra kvällar bjuder Santorini på en mer ordinär upplevelse. Tryggt och frikostigt, men inte ­jättespännande.
Santorini

Adress: Kungsgatan 25
Telefon: 018-69 66 53
Hemsida: www.santorini.se
Inriktning: Grekiskt som vi lärt oss det. Gott om olika röror och ­klassiker som souvlaki, ­bifteki etc är självklara på menyn. Lever mycket på ­läget och uteserveringen.
Prisvärt: Tja, ganska. Men det är inga omstörtande matupplevelser som motiverar det. Varmrätterna är ganska billiga. Den stora mezetallriken med ett urval av rätter eller en arrangerad trerättersmeny är prisvärd.
Atmosfär: ­Paviljong med grekisk dekor i Uppsalas hamn. Strålande utsikt och kvällssol på uteplats vid bra väder.
Service: Helt okej, rätt snabb. Men in med vatten­karaffen på en gång, sältan kräver det.
Hemsida: Klart bra! Utöver själva menyn har man även on­linereservation (minst 24 timmar i förväg) och en liten receptsamling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!