Den första januari, även känd som den internationella pizzadagen, är här och runtom i landet käkas mer pizza än under någon annan dag. Populärast är kebabpizza, men den som har en mer unik smak har kanske beställt någon av alla specialpizzor. Men vad krävs egentligen för att få sitt namn tryckt på favoritpizzerians meny?
– Det måste vara en lite ovanlig pizza om man ska vilja döpa den efter någon, berättar Cebrail Tas som driver Kåbo pizzeria.
På hans meny finns till exempel Filips laxpizza, döpt efter en fransk utbytesstudent. När Filip första gången bad om en pizza med lax på var Cebrail skeptisk till om det skulle bli så gott.
– Men han berättade att han hade ätit det i Paris och övertygade mig. När jag väl hade fått ihop den blev den perfekt.
På pizzeria Silvana i Vaksala har man en mer generös inställning till att sätta någons namn på menyn.
– Om någon kommer in och beställer samma specialpizza flera gånger kan vi testa att ha den på menyn, säger ägaren Naozad Mahmaod.
Så gick det till när Annas special, en pizza med gorgonzola och salami hamnade på deras meny.
Yakup Acar som driver pizzeria Durango i Svartbäcken har i stället valt att sätta sitt barns namn på pizzan. Det var en stammis som brukade beställa en pizza med skinka, paprika och räkor. När Yakup skulle sätta upp den på menyn fick den namnet Dilnaz, efter hans egen dotter.
– Hon var två år då och nu när hon kommer hit brukar hon beställa den, berättar han.