När Peppar Peppar öppnade i förvisso centrala, men av Uppsalaborna inte särskilt väl frekventerade, kvarter var det en ögonbrynshöjare. Än mer förvånande att de fann sin publik så fort – men inte att de håller kvar dem. Det vet alla som lärt sig göra en avstickare till Suttungs gränd. PP har abonnerat på Läsarnas krog-priset i stort sett sedan start, även om de blev snuvade senast.
Miljön är sig lik och man har gjort ett gott jobb med att få till skaplig trivsel i den stora matsalens olika avdelningar där levande ljus sätter stämningen i dunklet, vilket maskerar den i övrigt inte särskilt upphetsande dekoren. Ett ställe som känns som givet att ta med svärföräldrarna till. Men synar man till exempel den lätt erotiska väggkonsten närmare känner sig en del gäster kanske inte lika bekväma.
Menyn är robust till sin karaktär med allt från gubbröror till pepparfiléer och reninnanlår. Patrullen går hemskt gärna loss på pumpa- och tryffelsoppan (108 kr). En söt och vackert orange soppa med generöst med tryffelsmak och ett konfiterat anklår som bonus. Halvvägs genom soppan kan emellertid tryffeln kännas väl påträngande. Kantarelltoast (128 kr) är en liten bit surdegsbröd som serveras med en klick löjrom på svampstuvningen. Stuvningen är god, men löjromsinslaget känns malplacerat, smakstörande och gör rätten dyr. Anklever- och fläskläggsterrinen (120 kr) är len och fin och dess söta tillbehör, en papaya- och mangosallad, ger bra kontrast. En salladsruska och en stenhård skorpa till kan man dock klara sig utan.
Bland varmrätterna överraskas vi av en finfin fiskrätt: smörstekt havsaborre (235 kr). Fisken är perfekt och fås med goda tillbehör (rödbetor och sjökorall) och en smörig, skummig vitvinssås. Okomplicerat och härligt smakrikt. Den från förrätterna kända kombinationen pumpa och anka återkommer bland huvudrätterna. Knaperstekt ankbröst (245 kr) ackompanjeras bland annat av en pumpapuré och en fluffig getostpaj som konkurrerar om smakutrymmet. En både robust och lite lyxig rätt. Restaurangens köttklassiker pepparfilé à la peppar peppar är en fint mör och varligt stekt historia som vilar i en rejäl såsspegel som är alldeles lagom pepprig. Potatiskakan till smakar inte så värst mycket av utlovad parmesan men de tunna potatisskivorna smälter i munnen.
Desserterna känns inte eftersatta, men kanske inte upphetsande. Kulträtten päron med after eight-mousse (98 kr) är kanske mest rolig och trevligt upplagd – moussens tunga smak slår ut både päronet och citronsorbeten som serveras till. Chokladfondanten med vaniljglass och björnbär (89 kr) är fint tillagad, men har inte så kraftig chokladsmak man önskar för att matcha den söta glassen. Vispad grädde till fondant är annars något stans krogar borde överväga om patrullen får bestämma.
Peppar Peppar fortsätter att gäcka sitt lite hopplösa läge, som i alla fall förbättrats något i och med att det värsta byggdammet lagt sig kring stationsområdet. Det är kul att de behåller greppet och visar att med ett gott mathandlag och effektiv service så kommer kunderna åter.
Peppar Peppar
Favorit. Peppar peppar är populärt och var i flera år en ständig vinnare av Guldkajan för läsarnas favoritkrog.Foto: Hans E Ericson
Suttungs gränd 3, 018-13 13 60, www.pepparpeppar.se
Passar för: Jobbgäng, svärföräldrar, par. Eller bara folk som gillar mat som både är robust och elegant.
Prisnivå: Trerättersmeny utan dryck från ca 400 kr och uppåt.
Prisvärt: Bra priser på huvudrätterna, en del väl saftigt prissatta förrätter.
Övrigt: Stället kör onekligen sin egen stil med stora porträtt på kockarna på en vägg och erotisk konst på en del andra.