Libanesiska Byblos är inte ensamma i sin nisch i stan, men känslan är ändå småexotisk när man kliver in nykomlingens lokal vid Vaksala torg. Innanför entrén gömmer sig en omsorgsfullt inredd matsal. Stämningen är murrig och småglamorös, med vissa utsmyckningar som gränsar till kitsch – men helheten känns ändå välbalanserad och välkomnande.
På menyn handlar det främst om meze, smårätter, men här finns också en huvudrätts- och grillmeny och avsmakningsmenyer. Gott om valmöjligheter, alltså. Krogpatrullen börjar med meze och tillhörande beslutsvånda. Till sist beställer vi in ett antal kalla och ett antal varma rätter.
Kabis är rakt av inlagda gurkor, med den typiska rejäla syrligheten som gäller för picklat i Mellanöstern, men som rätt föga upphetsande. Klassiska aubergineröran baba ganoush är både krämig och alldeles lagom rökig. Byblos Arayes är Libanons svar på quesadillas, alltså grillat pitabröd fyllt med köttfärs. Enkelt och schyst med tydlig smak av kanel. Ostrullarna med knaprig filodeg och krämig fyllning gör det svårt för patrullen att hejda sig i sitt goffande, och vi kivas om sista biten. Också den friterade blomkålen, gyllene i färgen och rejält smaksatt med citron, är bra. Den i sammanhanget tråkigaste rätten är kebbe trabolsie, en sorts köttbullar i en vackert formade rullar av bulgurdeg. De är aningen torra och smakar inte så mycket i sig, utan det gäller att man ropar in någon passande röra att äta den med.
Över lag är mezerätterna enkla i sitt utförande med robusta smaker som det är lätt att tycka om, som mycket syra och friskhet från örter.
Bland huvudrätterna testar patrullen shish taouk: grillad kyckling serverad med biwaz (en lök- och persiljeblandning) och en vitlökskräm. Kycklingen är fint grillad och vitlökskrämen är mycket snyggt balanserad och med en härligt syrlig touch. Lökblandningen är kanske lite för rå i smaken för att passa in. Till rätten väljer man med fördel en skål bulgur.
Grillrätten lahme meshwi visar sig vara en riktig höjdare. In kommer perfekt grillade entrecôtebitar, fjärran de ofta överstekta historierna patrullen fått sig till livs genom åren. Även här kommer biwaz med på köpet samt grillad lök och tomat.
Som efterrätt kan libanesiskt kaffe sitta fint, serverad i vacker kopp och med smak av kardemumma. Kanske med en baklava till – honungsdrypande och dekorerad med spunnet socker för att verkligen öka sockerchocken. En lite större efterrätt är knefe bel jebne, en libanesisk ostkaka som ligger och myser tillsammans med vit sirap på tallriken. Priset (99 kr) känns högt, men nog njuter man allt när man slevar i sig den härligt sega ostmassan.
Byblos är en fin nykomling på Uppsalas krogkarta , väl värd ett besök för en tugga av Libanon, med hjärtlig service och trivsam atmosfär.