Restaurangdrömmen blir sann i Östhammar

I flera år letade Michaela Puls Eriksson och Luke Hurst restauranglokal i Stockholm. Nu blir drömmen i stället verklighet i Östhammar.

Forslundska villan. Inom kort öppnar restaurang i den vita fastigheten på Stora Nygatan i Östhammar.

Forslundska villan. Inom kort öppnar restaurang i den vita fastigheten på Stora Nygatan i Östhammar.

Foto: Ingela Söderman

Restaurang2018-03-21 08:00

Den vita villan på Stora Nygatan i Östhammar byggdes i slutet av 1800-talet. Under många år var den privatbostad och kallades i folkmun för Forslundska villan, efter den familj som länge ägde huset.

På senare år har Hotell Villa Östhammar huserat i fastigheten, men sedan slutet av 2017 är det makarna Michaela Puls Eriksson och Luke Hurst som månar om verksamheten. Och det vill de göra genom att driva en restaurang med det för fastigheten passande namnet Forslundska villan.

– Vi hyr huset och har ägnat våra första månader åt att renovera det invändigt, säger Michaela Puls Eriksson.

– Vi har byggt ett helt nytt kök med diskrum, låtit sätta in ett nytt ventilationssystem och målat om i matsalen.

– Allt är klart för att öppna restaurangen, vi väntar bara på alkoholtillståndet från kommunen, säger Luke Hurst.

Michaela Puls Eriksson växte upp i Östhammar och Hargshamn. Hon gick också hotell- och restaurangprogrammet på Bruksgymnasiet i Gimo innan hon lämnade kommunen för arbete i först Uppsala och därefter Stockholm och Köpenhamn.

– Jag vidareutbildade mig till sommelier och under utbildningen gjorde jag praktik på restaurangen Pontus i Stockholm, säger Michaela Puls Eriksson.

Där träffade hon Luke och ett kort tag arbetade de ihop. Under flera år jobbade paret sedan på olika restauranger, men hela tiden närde de en dröm att en dag få arbeta tillsammans igen och gärna genom att öppna något eget.

– Vi letade efter en tänkbar lokal i Stockholm i två års tid, men till slut insåg vi att vi skulle få så lite för våra pengar där, säger Michaela Puls Eriksson och fortsätter:

– Eftersom jag kommer från Östhammar bestämde vi oss för att satsa här i stället. Vi köpte ett hus ute i Stenskär och när vi fick möjlighet att hyra Forslundska villan kändes det helt rätt.

Luke Hurst kommer från Australien och där arbetade han som kock. Till Sverige kom han första gången 2006 och efter några anställningar på restauranger i London har han arbetat i Stockholm.

Vad vill ni med Forslundska villan?

– Både Michaela och jag har arbetat på många bra ställen, men vi har hela tiden förverkligat andras drömmar. Nu är det dags för vår egen dröm och målet är att vi ska ha så mycket lokala råvaror som möjligt.

Paret har besökt flera lokala leverantörer och menyn kommer att sättas efter råvarorna. Deras plan är att ha tre förrätter, tre varmrätter och tre desserter och Luke Hurst ser speciellt fram emot att laga lamm.

– Det finns det gott om här och det är jag van vid från Australien.

Forslundska villan kommer att ha nio bord, med plats för totalt 28 matgäster. Dessutom finns här ett litet bibliotek där gästerna kan ta en drink eller en kopp kaffe.

Och till sommaren väntas punschverandan på övervåningen stå färdigrenoverad.

– Det finns ingen trädgård runt huset att tala om, så vi kan inte ha någon uteservering. Men punschverandan har en fantastisk utsikt ut över fjärden och där kan man också öppna fönster för att få utekänsla, säger Michaela Puls Eriksson.

Två av de sex tidigare hotellrummen behålls också, dock inte som rena hotellrum utan mer som bed & breakfast.

– Vår grej är ju restaurang och vi kommer att ha öppet året om. Onsdagar-lördagar till en början och det är vi två som kommer att finnas på plats. Luke i köket och jag ute bland gästerna.

– Dessutom vill vi få upp bokningskulturen i Östhammar, alltså att folk helst ska boka bord innan de kommer. Då kan vi ge bästa service och ingen behöver bli besviken för att de får vända i dörren, säger Michaela Puls Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!