Själva idén med en balkong har funnits ända sedan Frenchi öppnade i Rådhuset 2016.
Att det har dröjt har sina orsaker.
– En anledning är att det är komplicerat med bygglov mitt inne i stan, det tar sin tid. Sedan blev det även en ny fastighetsägare mitt i det här (Castellum i stället för Atrium Ljungberg), vilket har gjort att det har förskjutits. Nu sitter vi här med det restaurangkoncept vi ville ha för tre år sedan, säger David Åström.
Sammanlagt har den inglasade balkongen, som började byggas i höstas, ett 100-tal matplatser. I hela fastigheten handlar det om över 400. Maten som serveras är fransk-asiatisk. En trappa upp är det restaurang med mer tydlig asiatisk inriktning och en trappa ned är det brasserie där det sedan tidigare finns en uteservering ut mot Stora torget.
Under helgen öppnar balkongen officiellt för bordsbokning.
– Det känns skönt. Tanken är att man ska hamna i en annan värld när man går upp för trappan och kommer in i det här. Det ska vara en destination att komma hit, säger David Åström.
Hur ser du på utmaningen att fylla balkongen med gäster?
– Det är som med allt annat. I dag gäller det att vara tydlig med sitt koncept, så att gästerna förstår vad vi erbjuder.
Balkongen som ligger på den andra våningen av Frenchi har utsikt över Påvel Snickares Gränd, passagen mellan gågatan och Dragarbrunnsgatan.
Gränden har länge beskrivits som ett problemområde, vilket tidningen har skrivit om i omgångar genom åren.
Frenchi hoppas med sin nya satsning bidra med att få bort grändens stämpel och göra området till en levande yta.
– Det här är vårt första steg. Sedan vill vi utveckla och levandegöra hela gränden, och det har vi pratat med fastighetsägaren om hur vi kan göra. Det ligger i vårt intresse, fastighetsägarens intresse och hela Uppsalas, säger David Åström.
Hur upplever du att det har varit under era år hittills?
– Jag tittar helst framåt.
Kring Stora torget är annars restaurangerna lätträknade. Synd tycker David Åström.
– Det är ett problem att vi i princip är ensamma här. Vi hade gärna sett fler restauranger på Stora torget. I dag finns det knappt något liv här efter klockan 19.
Du välkomnar mer konkurrens?
– Ja, men jag tror tyvärr att det blir svårt då flera av fastigheterna här redan har sina etablerade hyresgäster.