Rejält, svenskt och trivsamt

Krogpatrullen äter rejält och svenskt på trivsamma Lingon. Högvinsterna heter hare och kroppkakor.

Exteriör av restuarang Lingon

Exteriör av restuarang Lingon

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Restaurang2012-02-03 08:58

Parasollen är ihopvikta, det stora trädäcket står öde så när som på en glittrande julgran i mörkret. Under vinterhalvåret förvandlas Lingon från sommarnattsglad uteservering till ett favoritställe för släkt- och representationsmiddagar. Inte ens de gemenaste av tilltag kuvar dem, år 2012 inleds med en ny meny – innehållande en del sirliga utropstecken och ett par frågetecken.
Lokalen i det gamla huset på Svartbäcksgatan är en långsmal historia, hemtrevligt inredd med robusta trädetaljer och mönstrade tapeter. De fyrkantiga tallrikarna bryter av stilen på ett onödigt sätt, men det som serveras på tallrikarna är helt i linje: Hare, vildsvin, kroppkakor. Svenskt, utan att vara nitiskt traditionellt.

Vi inleder med Ren (125 kr), som är skivor av renfilé med stark röksmak, tillsammans med söta pickles och fantastisk ostomelett. Också Musselduo (125 kr) är en fin förrätt, med välhalstrade pilgrimsmusslor, hjärtmusslor och en lång svans av jordärtskockspuré. Får man dessutom havtornssirap i samma tugga som musslorna blir man rent knäsvag. Rotselleri och blomkål (95 kr) är en gräddig soppa, som förvisso smakar bra med sitt tillbehör av rödlöksmarmelad på kavringstoast, men som på grund av sin tyngd gärna fått balanseras av något fräschare.

Tyngden går igen i huvudrätterna, Lingons mat är rejäl. Vildsvinet (260 kr) är tyvärr tungt i överkant där det samsas med potatis, gulliga småchampinjoner, valnötter, ansjovissmör och svartvinbärssky. Det hela blir en kollision som inte ens den maffiga krockkudden till vildsvinsfilé kan skydda mot. Dessutom är köttet ganska segt, trots att det är oroväckande rosa på sina ställen.
Bättre smakar både Harfilé (225 kr), med sitt möra, fina kött till en intensiv sås på svamp och anklever, och Vegetariska kroppkakor (175 kr), som visar sig vara en riktig höjdare. De vackert friterade och tjusigt presenterade kroppkakorna är fyllda med rökt svamp och serveras med lingon och gräddstuvad spenat. Det är mäktigt, visst, men smakkombinationerna är mycket lyckade.

Abborre (240 kr) är en fint tillagad fisk som tyvärr överskuggas av att den ”tjärdoftande” glazen ger en på tok för söt smak åt hela rätten.
Klart rundare om magen än tidigare hugger Krogpatrullen in på det söta. Men först förvånar presentationerna, som är betydligt beigare (också bokstavligt talat) än övriga rätter. Lingons Marängswiss (85 kr) har en underbar vaniljglass och en fin chokladsås, men rätten tjänar inte på att vara separerad på tallriken – det ser om inte annat för färglöst ut. Getost och äpplen (85 kr) ser också lite trist ut och lyfter inte heller smakmässigt. Glassen har dock en, i patrullens tycke, helt lagom ton av getost. Nougat (85 kr) är en smarrig och lagom söt mousse, med ett tveksamt tillbehör av en kompakt bulle fylld med vaniljsås. Inte hundra på efterrättsfronten, alltså.
Lingon är ungefär som Lingon brukar vara: En bra restaurang där servicen är god och miljön mycket trivsam. De håller sig en bit under stans toppskikt, men kryssar man rätt i menyn kan man kamma hem rena högvinsten. Synd bara att det också går att kliva på en och annan mina om man är oförsiktig.

Snabbguide Lingon

Svartbäcksgatan 30

n018-101224 nwww.restauranglingon.com

Passar för: Festmiddag med familjen, eller när man har utländskt besök som vill äta fint och svenskt.
Kök: Svenskt.
Prisnivå: Trerätters utan dryck (exempelpris): 425 kr.
Prisvärt: Jo, för en krog på Lingons nivå är det inte så dyrt. Väljer man med plånboken kan man komma bra undan.
Övrigt: Apritretaren som serveras före middagen skvallrar om att Lingons kök har höga ambitioner. Servicen är pålitlig och god.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!