Rejält och prisvärt

Krogpatrullen trivs på Sofreh i Sala backe och finner att här serveras hjärtlig mat som ger stans övriga persiska krogar hård konkurrens.

Persiska Sofreh som ligger uppe på Skomakarberget charmar krogpatrullen.

Persiska Sofreh som ligger uppe på Skomakarberget charmar krogpatrullen.

Foto: Fredrik Johansson

Restaurang2012-11-02 09:06

Uppe på Skomakarberget i Sala backe, i ett av de charmigaste av stans Gunnar Leche-kvarter, ligger numera en persisk restaurang, Sofreh. Ägarna har tidigare bedrivit catering, men nu är restaurangen i full gång. Precis som sina persiska konkurrenter i stan satsar Sofreh på mat av hemlagad karaktär med en rejäl dos Irannostalgi i grunden. Enligt uppgift står ”mamma i köket” och det serveras rejäl mat i form av grytor och grillrätter.

Lokalen är på många sätt som en typisk kvarterskrog. Väggarna pryds av fejktegel och här finns en liten bardisk i rustik stil. Tomma gröna ölflaskor agerar prydnad, borden är inte uppdukade, stolarna är av samma svarta typ med stoppning som finns i tusentals svenska hem. Men mottagandet är varmt och vänligt och med stämningen som god hjälp blir det ändå mysigt.

Till förrätt väljer krogpatrullen tre små plockrätter (99 kr) som också finns som egna punkter på förrättsmenyn: ljuvliga ljumma vinbladsdolmar fyllda med ris, bulgur, linser och köttfärs, en aromatisk aubergineröra och den gröna örtbiffen koko sabzi. Den senare är härlig och luftig med ett frasigt yttre, toppad med klarröda, syrliga berberisbär.

På kolgrillsmenyn finns grillspett av olika slag och krogpatrullen äter chenge, lammfiléspett (185 kr). Grillspett är en ofta misshandlad rätt på krogen, men här kan man äta med ett leende på läpparna. Det saftiga, föredömligt rosa lammköttet klarar av att bära upp den enkla rätten och med ett glas skummande dogh till krävs det inte mer för att vara nöjd. Yoghurtdrycken dogh (22 kr för glas/45 för kanna) är prickig av mynta och rosenblad och len i smaken. Känner man för mer drag i maten så kan man ta en tugga av tillbehöret mammas torshi (39 kr), som är den mest potenta varianten av de inlagda grönsakerna som krogpatrullen har stött på.
Khoresthe gheime bademjan (105 kr), serveras med fluffigt saffransris och är en fin gryta med milda smaker. Kalvkött, gula linser och mjuka skivor av äggplanta myser tillsammans i en rätt som fått en pikant udd av rosenvatten, klart exotisk för svenska munnar.
Baghali polo ba mahiche (lammlägg med bondbönrisotto) är menyns dyraste rätt på blygsamma 120 kronor. För det får man ett välkokt lammlägg som snyggt faller sönder bara man petar i det. Köttet smälter i munnen, liksom den dillkryddade risotton. I en skål bredvid serveras buljongen, som också är mycket mild och möjligen kunde tjänat på mer sälta.

Bland efterrätterna finns hemlagad saffransglass med pistage (49 kr) med fin saffranssmak som klarar av att inte slå över åt det jolmiga hållet. Shole zard (35 kr) är en rispuddingliknande rätt med saffran och rosenvatten, som dock kräver vanare smaklökar för att inte smaka som mormors badrumstvål. Beställer man in Mellanösterns paradbakverk baklava (35 kr) får man tre ganska kompakta bitar. De är söta och goda, men kunde varit frasigare.
Sofreh är en trevlig bekantskap. Inte bara för att det är kul när kvarterskrogar utanför centrum är något annat än pizzerior, utan också för den hjärtliga maten. Trots sitt anspråkslösa sammanhang ger den stans övriga persiska krogar hård konkurrens.

Sofreh

Skomakargatan 16       Tel: 018- 242560 

Kök: Persiskt.
Passar för: En spontan vardagsmiddag med vänner, som varken ruinerar eller är för anspråksfull.
Pris: Trerätters utan dryck (exempelpris): 180 kr.
Prisvärt: Utan tvekan! På Sofreh får du rejäl och god mat för en billig penning.
Övrigt: Sofreh har inte bara mat för avhämtning, utan också för hemkörning.

Sofreh

TOTALBETYG (MAX 20)

14

MILJÖ: 3
SERVICE: 4
MAT: 7

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!