Redigt och rejält

Koppar har tagit över efter La Fleur, och krogpatrullen kommer ut från den nya restaurangen mätt och glad.

Krogen Koppar ligger nu i hörnlokalen vid Österplan.

Krogen Koppar ligger nu i hörnlokalen vid Österplan.

Foto: Malin Norrgård

Restaurang2013-04-12 09:02

Krogen med de höga ambitionerna och den lite spretiga inredningen, La Fleur, har stängt portarna och sedan första mars finns nu en ny restaurang i det oansenliga hörnet vid S:t Persgatan och järnvägen. Man hör redan på namnet var det handlar om: Koppar, ett rakt svenskt namn som hade varit trendigt för ett par år sedan, men som nu känns hemtamt. Lagom, helt enkelt, precis som inriktningen i köket. Att Koppar serverar moules frites får krogpatrullen att hoppa jämfota av förtjusning, men i övrigt satsar man på gamla bekanta: svamprisotto. Löjrom. Fisk- och skaldjurssoppa. Rotmos.

Inne i lokalen drar man en lättnadens suck. Visst, en större renovering med en tydligare tanke hade varit kul, men de värsta nattklubbsinslagen från förra krogen är borta och lokalen har blivit trivsammare.

Patrullen beställer in löjrom på råraka (125 kr), ett säkert val bland förrätterna. Rårakan är snygg och frasig, om än lite för flottig för att vara helt perfekt. Blomkålssoppan med rostade valnötter (75 kr) är mindre lyckad. Konsistensen drar åt puréhållet och smakmässigt dominerar vitpepparn för mycket. Valnötterna bidrar med gott tugg, men de är fegt rostade och hela rätten skulle behövt mer syra. Oxfilé carpaccio (115 kr) serveras med ruccola, parmesan, pinjenötter och olivolja. Gott så, köttet är rumstempererat och fint skuret, osten generöst tilltagen. Men tyvärr dränks rätten i en oannonserad söt balsamicokräm som förstör de finstämda smakerna.

Den belgiska/nordfranska rätten moules frites (125 kr) är kul att se på menyn och beställer man in den får man spänstiga musslor i gräddigt vitvinsspad, som dock är en aning för salt. Fritsen är tjockskurna av standardtyp och aiolin hade gärna fått ha lite mer skärpa. Men det är en hyfsad rätt till en hyfsat pris. Stekt gös med handskalade räkor, pepparrot, brynt smör och dillslungad potatis (225 kr), kommer in i form av ett mindre Kebnekaise där stora bitar perfekt stekt gös gömmer sig under inte bara en, utan två grabbnävar räkor och rejält med riven pepparrot, härligt! Tyvärr kommer smöret i skirad form i stället för som utlovat brynt, en trist miss, men i övrigt är detta en fint lagad klassiker. Kalvlägg med senapssås och rotmos (185) är en schyst husman som värmer både mage och hjärta, även om den är tunn i smaken och köttet kunnat vinna på mer salt.

Desserternas banana split (75 kr) ser ut som fyra nyanser av brunt, men är uppsnofsad med knapriga bananchips och söt, stekt banan och smakar smarrigt. Osttallriken (95 kr) är vackert presenterad på en träplanka och består av tre ostar som kompletterar varandra, ett sött frukt- och nötbröd samt två sötare marmelader, en med smak av fikon respektive rödlök. Trevligt och lagom stort. Vit chokladmousse (85 kr) matchas perfekt med syrliga bär och är en fin avslutning.

På det stora hela är Koppar verkligen en ”lagomrestaurang”. När det gäller finliret är smakerna lite för grovhuggna, men man kan utan vidare slinka in på en husman och komma ut mätt och glad.

Koppar
S:t Persgatan 22
018-12 34 50


Passar för: Spontanmiddagen med vännerna.

Kök:  Husman och krogklassiker, kvarterskrogsmat med finare inslag.

Prisnivå: Trerätters utan dryck (exempelpris): 300–350 kr.

Prisvärt: Ja, framför allt får man mycket mat för pengarna. Bara den som är stor i maten orkar sig igenom en hel trerätters.

Övrigt: Menyn har ett färdigt förslag, ”tre rätter för tre hundringar” – mycket sympatiskt!

Koppar

TOTALBETYG (MAX 20) : 13
MILJÖ: 3
SERVICE: 4
MAT: 6

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!