Queen Victoria

Queen Victoria utlovar medelhavssmaker men hamnar i den svenska standardmenyn, säger Krogpatrullen.

Queen Victoria i gamla Fredmans lokaler litar till svensk standard på sin meny.

Queen Victoria i gamla Fredmans lokaler litar till svensk standard på sin meny.

Foto:

Restaurang2008-06-13 00:01
Relativt nyöppnade Queen Victoria är såklart beläget på Drottninggatan. Men inte lika självklart är Queen Victoria bara till viss del en engelsk pub - det är även en restaurang som är betydligt mer inspirerad av medelhavsmaten än de traditionella anrättningarna på den där friterade stora ön i Nordsjön.
Inredningsmässigt är dock en del sig likt sedan tiden då Fredmans huserade i lokalerna, till exempel den romantiskt airbrushade tolkningen av den tidiga Domkyrkan på ena väggen, men lite kristallkronor, en fin antiksoffa och en sällskaplig matsalsdel piggar upp.

Menyn är lämpligt nog inte alltför stor, bland förrätterna syns klassiker som kantarelltoast och bruschetta. Den gräddiga svamphärligheten går loss på 89 kronor och smakar bra. Salladen som ackompanjerar det hela känns kanske inte toppen med rå lök och balsamicostänk lite här och där.
Den "italienska bruschettan" (85 kronor) är inte dum, även om det inte var några färska utan soltorkade tomater som toppade det oljiga men frasiga brödet som i övrigt fått sällskap av hackade svarta och gröna oliver samt riven parmesan. Priset avskräcker dock något.

Det är däremot ingen klang- och jubelfest att ta sig an varmrätterna. En tournedos (245 kr) anländer mer grå än rosa, trots att den beställdes blodig. Det ska sägas att köttet ändå var märkligt, nästan chockerande, mört. Rotsakerna som serveras till var en blandad kompott: palsternackorna spänstiga och fina medan sötpotatisen hade en märklig bismak som påminner om frityrolja av gatuköksmodell. Den mycket kraftiga, chilispetsade, rödvinsskysåsen fick agera dämpande effekt.

Den halstrade laxfilén (145 kronor) är skaplig, men tillagad någon minut för länge, och serveras med pressad potatis som är väl "torr". En dillsås hamnar delvis i skottlinjen för den vad det verkar obligatoriska balsamicoduschen.

På efterrättsfronten överraskar Queen Victoria med en hovmässigt prissatt pannacotta. Alltså, 96 kronor för en pannacotta? Tur då att den, som utlovat, inte bara är hemgjord utan även smakar gott, i synnerhet i samma tugga som de medföljande hallonen och blåbären. Chokladtårtan (64 kronor), som kommer in dekorerad med basilikakvist och kakaopulver plus lite sprutgrädde, har ett tjockt och massivt chokladtak, isolerat med någon slags vaniljkräm. Det smakar bra, men själva stommen var kanske i torraste laget.
Det vänliga, genuint intresserade bemötandet (till och med kocken är ute och kollar läget) är ett trevligt plus med Queen Victoria, men de behöver fila mer på rätterna för att ta sig upp en nivå.
Och själva medelhavstouchen bör man kanske förfina bortom balsamicoduttar och basilikagarneringar till att även märkas i själva matlagningen, som mest känns utförd efter beprövat och funktionellt, men inte särskilt spännande, svensk standardkrogsrecept.
Queen Victoria

Inriktning: Ganska standardiserad svensk krogmeny med hamburgare, pasta, kött- och fiskrätter och chokladtårta till efterrätt. Lätt medelhavsinpirerade rätter med balsamicostänk på upplägget.
Prisvärt: Nja. En alltför välstekt Tournedos för 245 kronor, en bruschetta för 85 riksdaler samt en pannacotta för 96 spänn är inte särskilt privärt.
Atmosfär: En trevlig lite mer matsalsaktig avdelning, mer pubanstruken stil ut mot Drottninggatan. Uppsalamotiv på väggarna och kristallkronor i taket. Annars mest som på Fredmans tid.
Service: Angenäm och omtänksam, men kanske lite ängslig.
Adress: Drottninggatan 12.
Telefon: 018-12 01 70.
Hemsida: Finns ingen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!