Prisvärt för läckergommar

Krogpatrullen njuter av vällagad mat på Villa Anna, som fortfarande är i en klass för sig i stan.

Foto:

Restaurang2011-12-09 06:02

Nu är det snart tre år sedan Villa Anna öppnade sina dörrar för läckergommarna och inget blev sig likt i Uppsalas övre krogskikt. Redan innemiljön är speciell. Restaurangen delar glasentré och lobbyn med hotellet, och det faktum att man inte behöver hänga upp sin egen vinterjacka säger en del om nivån. Miljön i matsalen är enkel men fin – här finns inget som ska kunna kännas pråligt eller vulgärt. Möjligen kan man fortfarande tycka att restaurangen är onödigt starkt upplyst; det man tjänar på att man också kan ”äta med ögonen”, förlorar man i mysfaktor.

Upplägget för själva maten är menybaserat med trerätters- och flerrättersförslag, men man kan förstås också välja fritt ur à la carte-menyn. Förrätterna är tre till antalet. Confiterad griskind (195 kr) serveras med en lättstekt brioche, körsbär i vinägersky och rostade macadamianötter. Griskinden smälter i munnen och himlen öppnar sig med körsbären och nötterna i samma tugga. Men det lite svampiga brödet formar sig till rättens lilla frågetecken. Tunt skivad hummer (215 kr) kombinerar hummer med torsk och nyponkola i en fin rätt där hummern och nyponkolan med sin kraftiga nyponsmak gör sig fantastiskt, medan torsken känns aningen bufflig i sammanhanget. Bakad anklever (190 kr) är en njutning för både öga och gom. Anklevern har blandats med ankconfit, kött från anklår som långkokats i sitt eget fett, och serveras med ett mönster av kryddkräm samt päron och ättiksgelé. Det vikta gelébladet ser onekligen udda ut, men smakerna är mycket lyckade.

Också huvudrätterna är tre. Sockerbräserad kalvbringa (315 kr) serveras med stekt kalvbräss, syltad kantarell, plommonkräm och palsternacka. Tyvärr är kalvbringan en tillstymmelse till torr, men åt underbart len kalvbräss och en charmig svampbrylé vid sidan om jublar man. Surstek är en svensk klassiker där köttet får mogna i flera dagar. Villa Annas surstek på älgbiff (355 kr) är först och främst ljuvlig att se på med de rodnande älgbitarna, de nästan senapsgula morotspuréklickarna, en bit älgkorv, några gröna brysselkålshalvor och varsamt utplacerad skysås. Älgköttet är förträffligt mört och tillbehören goda, särskilt korven faller patrullen på läppen. Villa Annas halstrade sej (295 kr) vilar på en puré av vita bönor och pryds av citronstekt bläckfisk, fläderkapris och skumsås. Över det hela hyvlas (!) salami. Här finns också små svarta kluttar som visar sig vara brödbitar färgade med bläckfisk. Uppfinningsrikedomen är utan tak, men fisken är faktiskt lite för nätt tillagad, vilket påverkar smaken negativt.

Efterrätten Hasselnötschoklad (140 kr) är kvällens överraskande snedsteg. Här är det en majssorbet som med sin popcorn-unkna ton frontalkrockar med chokladen. Äppelsorbet (135 kr) gläder desto mer, med sin originella och fina kombination av sorbet, pressat äpple med ciderskum och yoghurtmousse samt en gelé på icewine.

Ett par små minustecken hindrar inte det faktum att Villa Anna är Uppsalas bästa restaurang – de är ju faktiskt ensamma i stan på den här nivån. Och det är klart värt att poängtera att en trerättersmeny för 545 kronor på Villa Anna kan vara det mest prisvärda man kan sätta i sig i Uppsala just nu.

Villa Anna
Odinslund 3 
018-580 20 00  
www.villaanna.se

BETYG
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!