Plock

Få rätter bjuder kulinariska överraskningar, utan det är i stället mångfalden och det stimulerande i att få pröva ett antal anrättningar som skapar matglädjen på Plock, skriver UNT:s krogpatrull.

Plock i Dragarbrunnsgallerian kan bli en lyckad start på kvällen.

Plock i Dragarbrunnsgallerian kan bli en lyckad start på kvällen.

Foto: Cicci Feinstein

Restaurang2008-08-22 00:01
Krogar kommer, byter ägare och namn samt byggs om i en allt snabbare takt i Uppsala. Café Crêpes i Galleria Dragarbrunn har redan efterträtts av Plock efter en rejäl ombyggnad. Färgstarka draperier avskärmar mot gallerian, soffåtöljer med låga bord kompletterar möbleringen och en vackert ljussatt bar sänder ut sina förföriska toner mot Dragarbrunn i skymningen.
Plock är en bar och krog med vissa likheter med spanska tapasbaren Tilltugg intill Konserthuset, och det är delvis samma ägare bakom de båda vattenhålen.
Namnet Plock är välfunnet. Menyn erbjuder en rad smårätter, inte mindre än ett 15-tal kalla, tio varma och fem söta. Här plockar man samman sin middag. En kall, en varm, en söt, kan vara en enkel rekommendation. Men det går förstås bra att gnafsa i sig enbart ett smörrebröd till ett glas cava rosé för den som inte är så hungrig. För att mätta normalätaren behövs nog tre fyra smårätter.

På den internationella menyn samsas matjessill, anklever, tandoorispett och spansk värstingskinka. Utrotningshotade arter som smörrebröd, surskål och långkokt lamm finns glädjande nog på menyn.
En mixad kall tallrik (105 kronor) är inte kanske inte så upphetsande, men det mesta är av kvalitet. Här samsas bland annat mogna ostar, grillad paprika, aubergine och kronärtskocka samt goda charketurier. Däremot är de marinerade räkor som ackompanjerar melonen påfallande fadda.
En läcker munsbit är den lilla assietten med rödbetor och smulad getost (35 kronor), riktigt gott är smörrebrödet med rökt lax (45 kronor), medan lantpatén (45 kronor) är väl menlös. De båda senare anländer på härligt danskt rågbröd.
Odlad röding kan vara en misshandlad firre på många krogar, men här anländer en saftig, liten filé på glasfat med en sparrisknopp och riktig hollandaise (55 kronor). Samma klass har inte kalvköttbullarna (45 kronor). De är fasta och väl tama i smaken, men den goda tomatsåsen bättrar på anrättningen. Långkokt lammbog (50 kronor), som serveras i en liten gryta med möra bitar i smakrik sås och palsternacksmos, har kraft och är riktigt lyckat.

Det skall mycket till att berömma pommes frites på en krog, men här måste det göras, när de grova bitarna serveras perfekt friterade med en fin dragondipp till (30 kronor).
Rabarberpajen är en smulpaj med vaniljsås (45 kronor) och den är alldeles utmärkt. Vit chokladmousse (45 kronor) är hygglig och med en riklig driva jordgubbsskivor.
Få rätter bjuder kulinariska överraskningar, utan det är i stället mångfalden och det stimulerande i att få pröva ett antal anrättningar som skapar matglädjen på Plock. Menyn inbjuder till att beställa in ett antal rätter och att dela på dem.
Det här är en bra startgrop för en lyckad runda i Uppsalas nöjesliv.
Adress: Dragarbrunnsgatan 24
Telefon: 018 - 12 16 12

Kvarterskrog:nej
Avslappnat:ja
Internationellt:ja
Barhäng:ja
Inriktning:Snitsig bar och krog med många smårätter. Internationell prägel. Generöst utbud av vin glasvis och rena önskelistan för den som är sugen på en drink. Även lunchrestaurang.
Prisvärt? Sympatiska priser. Kalla smårätter för 20-70 kronor, varma smårätter 30-65 kronor, desserter 45 kronor. Prisvärda mixade tallrikar. Kall tallrik (105 kronor) eller en varm dito (115 kronor).
Atmosfär:Avspänd miljö, lätt att slinka in och ta sig en munsbit och ett glas.
Service:Påpasslig och ganska snabb, goda tips lämnas.
Hemsida:Ger besked om meny och drycker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!