Persiskt utan överraskningar

Med Kadbano får äntligen det persiska köket en plats mitt i stan. Krogpatrullen gillar priserna, men saknar överraskningarna.

Restaurang Kadbano i Svavagallerian.

Restaurang Kadbano i Svavagallerian.

Foto: Tobias Welander

Restaurang2012-08-24 08:58

Det populära persiska köket har länge befunnit sig i utkanten av Uppsalas krogliv – både bildligt talat och bokstavligt. Men när Svavagallerian renoverades blev det äntligen dags för den persiska maten att visa upp sig mitt i city. Kadbano öppnade portarna i våras och med samma ägare som utmärkta La Fleur är förväntningarna förstås höga.

Miljön på Kadbano är anspråkslöst modern. Under lunchtid kan man få matsalskänsla av möblemanget, men på kvällarna ger de murriga färgerna en trivsam atmosfär. Mindre snofsig är dock servicen när krogpatrullen är på plats. Vänligheten är det inget fel på, men vi känner oss ibland bortglömda och får påminna om beställningar vi redan gjort.

Förrätterna får patrullen dock in utan problem. Flera av förrätterna är röror, som serveras med bröd till – nästan mer som ett snack än en förrätt. Mirza ghasemi (69 kr) på aubergine, tomat och ägg har en rund och fin smak. Röran kashk & bademjan (69 kr) är en len ragu på grillad aubergine med valnötter med rejält djup och sälta i smaken. De färsfyllda vinbladdolmarna (59 kr) är milt syrliga och serveras varma, vilket är en trevlig överraskning.

Varmrätterna består av både gryträtter och rätter från grillen. Från grillen serveras ett otal olika kombinationer av spett och patrullen satsar på soltani (210 kr), med ett spett på oxfilé och ett på nöt- och lammfärs. Oxfilén är utbankad till en platta och smakar förvisso gott av kolgrill, men är lite seg och trist. Färspettet är bättre i både smak och konsistens. Den söta såsen som serveras till är också den lite trist. Riset, däremot, är perfekt. Inga riskorn klibbar ihop och man får en extra klick smör till, precis som sig bör.

Gryträtten ghorme sabzi (159 kr) på långkokt kalv är mer speciell. Den grönfärgade grytan innehåller bland annat bönor och torkad lime och har en milt pikant smak. Saffransriset är också det perfekt, men rätten hålls nere något av att de stora bitarna av kalv blir tråkiga i mitten.
Baghalipolo ba morgh (169 kr) är ett lammlägg som serveras med örtris och en skål med buljong att doppa köttbitarna i. Lammet har kanske myst väl länge i sin tillagning och blir inte så mycket gladare av att doppas i den tama buljongen.

På menyn finns också en handfull tillbehör. Får dessa vara med att leka blir huvudrätterna klart roligare. Mast & mosir (30 kr) är en krämig röra med en sorts vitlökssmakande lök, men det är torshi (30 kr) som får krogpatrullen att göra vågen. De syrade grönsakerna är starka i smaken och rent sensationellt goda. Lite synd att de gömmer sig bland tillbehören när de kan ge en rätt den extra skjuts patrullen annars saknar.

Efterrättsmenyn är kort och har inte fyllts ut av standardrätter bara för sakens skull. Ett tepaket (59 kr) är en trevlig avslutning, med samovarkokt te och en generös samling iranska kakor, den ena godare än den andra. Bastani sonati (49 kr) är en saffrans- och pistageglass med en lagom mystisk saffranston.

Kadbano har presenterat sig som ett ställe för iransk husman med hemlagad känsla. Och hemlagat i all ära, men krogpatrullen hade ändå önskat sig mer: Mer stuns och någon liten överraskning här och där - mer spännande än "billigt och schyst", helt enkelt.

Kadbanon

Dragarbrunnsgatan 50 Tel: 018-10 00 40 http://svava.se

Passar för … Iranfantasten, förstås. Inte så tokigt för en dejt heller, om man vill hålla nivån till ”lagom romantisk” och inte för dyr.

Prisnivå: Trerätters middag utan dryck: 300 kr (exempelpris.)

Prisvärt: Helt okej. Patrullen hade förvisso önskat sig mer skjuts i maten, men priserna är i den lägre delen av skalan för en mellankrog, så notan blir överkomlig.

Övrigt: Missa inte de syrade grönsakerna, som gömmer sig bland tillbehören. Svårslagbara!

Kadbanon

TOTALBETYG (MAX 20)

10

MILJÖ: 3
SERVICE: 2
MAT: 5

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!