Paus

Bakom den trendiga ytan på restaurangen Paus bultar ett kroghjärta fyllt av såväl ambitioner som kunnande, konstaterar Testpatrullen.

Restaurang2008-02-15 00:00
Restaurang 1&1 kök och bar på Östra Ågatan var en Uppsalakrog som tyvärr försvann i fjol. Den ersattes i höstas av Paus bar & kök i samma lokaler efter rejäl ombyggnad. Kvar är det öppna köket mot matsalen, men den ombonade miljön har ersatts av väggar med en mosaik av krossat, vitt kakel med säregna, kitschiga tavlor.

Besökaren skall dock inte låta sig avskräckas av det yttre. Bakom den förmodat trendiga ytan bultar ett kroghjärta som vill dig gott. Här finns både ambitioner och kunnande som kan göra ett besök på Paus till en upplevelse.
Menyn är svensk-fransk med klassiker som sniglar, bouillabaisse, råbiff och wallenbergare. Traditionella biffar varieras med pärlhöna och tonfisk. Både förrätter och desserter utgörs av kreativa skapelser, och uppläggningarna är ytterst eleganta.

Förrätten röding-ansjoviscarpaccio (85 kronor) består av stiligt manglade rödingskivor med en touch av anjovis, kalixlöjrom, blomkål och dillskum. Bortsett från den senare lustigheten blir detta en läcker upptakt på måltiden.
Musselsoppa med halstrad pilgrimsmussla, kålrot, sjökorall, hasselnöt och tryffelvinaigrette (105 kronor) visar att musslor och kålrötter verkligen kan "gifta sig" på tungan. Nötternas knaprighet till den mjuka musslan och purén är en lyckad kontrast som gör rätten spännande. Själva soppan är aningen salt, om man är känslig för sälta.

Halstrad tonfisk (195 kronor) är ett fynd till varmrätt. Äntligen någon som vågar anrätta tonfisken så nätt. Den ljusröda fisken njuts tillsammans med en smaskig sötpotatispuré. Att tillbehöret fänkålssallad med hummer är en besvikelse förtar inte upplevelsen.

Pärlhöna med torkad tomatrisotto, körvel, majspuré, apelsin och rosmarinsky (170 kronor) är en mycket prisvärd skapelse och en symfoni av smaker! Apelsinsåsen har en gnutta sötma, som bryter fint mot kött och ris. Risotton har dessutom en liten, sträv ostsmak. Pärlhönan är vällagad, men aningen torr. Det smakar gott i alla fall och rätten är kreativt komponerat.

Ofta klagar vi på att efterrättsmenyn antingen är för kort, för traditionell (pannacotta-chokladkaka-glass) eller på att man inte lagt lika mycket omsorg på desserterna som på resten av menyn.
Detta stämmer inte på Paus! Här blir efterrätterna - trots att de är ganska få - till en värdig grande finale på hela matupplevelsen.

Chokladpastej (85 kronor) skulle kunna få värsta surkarten att skina upp. En lyckad, "pastejig" chokladbakelse ingår till gästens stora förnöjelse symbios med sherrymarinerade körsbär och en gnutta valnötsglass.

Ananaskräm med mango-passion-myntasallad och kokossorbet (80 kronor) är den perfekta avslutningen för den som vill ha något lättare. Fräsch, fruktig, kall, smakrik och lagom söt - mmmmm! Efter att ha jublat över kokossorbeten är det dags att flämta hänfört över den knäcksmakande, sirapströga ananaskrämen. Ojojoj, så gott.

Uppsala har på kort tid fått flera spännande, nya krogar med höga ambitioner, riktig känsla för mat och stor omsorg om gästerna. Paus är definitivt en av dem.
Adress: Östra Ågatan 11
Tfn: 018-10 11 00
Inriktning: Svensk-fransk.
Priser: Förrätter 75-115 kr, varmrätter 120-195 kr, desserter 19-115 kr.
Dryck: Ambitiös vinhylla med godbitar från gamla och nya världen.
Miljö: Avskalad, sparsmakad och trendig - lite à la Flintstones.
Service: Hjälpsam, trevlig, kunnig och korrekt men avspänd.
Prisvärt: För- och efterrätter är i dyraste laget, men varmrätterna är desto mer prisvärda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!