Park Inn

Hotellet Park Inns restaurang tycks i första hand locka hotellets gäster. En alltför undanskymd roll, tycker Fredags testpatrull om den stilfullt inredda restaurangen med innovativa varianter av klassisk krogmat.

Foto:

Restaurang2007-09-25 13:31
Hantverkshuset vid Storgatan är en del av Uppsalas moderna företagshistoria, men har sedan åtskilliga år ersatts av hotell Park Inn. Hotellets reception delar lokal med bar och restaurang i bottenvåningen på ett smidigt sätt. Restaurangen tycks i första hand locka hotellets gäster men har en onödigt undanskymd plats i Uppsalas krogvärld. Det centrala läget intill blivande Resecentrum och nya Konserthuset kommer förmodligen att göra att fler gäster hittar hit.
Matsalen är smakfullt och stilrent inredd med känsla av tidig 60-talsfunkis. Markiser mot Storgatan gör ljuset en aning dämpat, och inget annat än stillsam jazz på låg volym hörs i bakgrunden.
Rätterna på menyn sägs vara inspirerade av hotellets historia som gammalt hantverkshus. Samtidigt är den trendig och rymmer flera överraskande inslag. Då gör det inget att den inte är så stor. Det fiffiga är att de flesta rätter kan fås antingen som mindre förrätt eller som varmrätt. Vidare erbjuds prisvärd husmanskost.

Soppa är alltför ovanligt på krogen numera, varför vi faller pladask för valet av murkelsoppa. Det gör vi rätt i. Förrätten murkelsoppa (75 kronor) är en ljuv, krämig och smakrik bekantskap serverad i en nätt skål med en rejäl botten av hackade murklor. Till soppan serveras stekta majsbröd med rökt ost. Det låter bisarrt, men blir en lyckad brytning mot den lena soppan.
Blåmusslor (55 kronor) tillredda i vitt vin och grädde är också en riktig smakstart. Musslorna är perfekt ångade och såsen har distinkt balans. Man kan äta den som en liten soppa eller ta upp den med vitt bröd och den vitlöksröra som serveras till brödet.

I varmrätten lax (185 kronor) har fisken marinerats lätt i salt, dill - och punsch. Laxen består av flera halvtjocka skivor men har anrättats med bibehållen saftighet. Någon smak av punsch märks inte, vilket nog är en fördel, möjligen förnims en aning sötma. En friskare brytning ger den goda dressing på äpple och dijonsenap som ingår tillsammans med ugnsbakade rotfrukter med bevarad spänst (ett kul inslag bland morötter och palsternackor utgör torkade plommon). Det hela blir ganska lyckat utan att för den skull vara så märkligt. Köket tycks dock ha överskott på gröna ärtskott eftersom de åtföljer både för- och varmrätt.
Vad vore ett hantverkarhus utan Skomakarlåda? Biffen är späckad, grillad och lagd på potatispuré, som i sin tur bäddats på en spegel av kraftig rödvinsreduktion med en krans av knaperstekt sidfläsk och perfekt tillagad lök. Smaken av rökt fläsk och rödvin slår igenom och ger rätten en mustig karaktär till den lena purén. Allt smakar mycket gott (215 kr) - förutom att biffen tyvärr är seg. Skosulor i skomakarlåda borde vara förbjudet!

Marshmallowsorbet (55 kr) är en utmaning för en gottegris. Dock är denna skära sorbet så övermäktigt söt att den knastrar i tänderna när man tuggar. Här hade behövts en frisk fruktinbrytning på desserttallriken i stället för den smala chokladstång som medföljer.
3 x choklad lovar gott: en whiskytryffel, en vit chokladparfait med aprikos samt en milkshake får en chokladälskare att darra av förväntan. Det är bara milkshaken som gör en besviken: den smakar som en svag O'boy gjord på lättmjölk. Lite obegripligt, eftersom de övriga chokladskapelserna är förstklassiga i smak och konsistens.
För en stilla middag eller en vickning - man serverar även rätter ur "Lärlingens matlåda" för 65-85 kroner hela dagen - före eller efter en konsertkväll kan den lugna miljön på Park Inn vara precis vad man söker efter.
Park Inn
Service: Påpasslig, snabb och hjälpsam.
Miljö: Stram och kurvig funkis i vitt, metall och ljust trä.
Prisvärde: Klart prisvärt.
Adress: Storgatan 30
Telefon: 018-68 11 00
Priser: Förrätter 55-115, varm­rätter 145-225, efterrätter 45-65.
Inrikting: Innovativ och fantasifull variation på klassisk svensk krogmat.
Dryck: En handfull spännande ­viner - och en imponerande kaffedrycksmeny.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!