Den lilla krogen Paparazzi ligger undanskymt på Klostergatan, gränden mellan Kungsgatan och Dragarbrunnsgatan, men den eventuella blygsamheten är obefogad. Här gömmer sig en trivsam och avspänd restaurang som har satsat på en ambitiös och välavvägd meny med intressanta smakinslag. Förutom några förrätter, varmrätter och desserter serveras meze/tapas och några spännande pastarätter. Ambitionen enligt menyn är att laga god, nyttig och smakrik mat utan grädde och feta ostar i såserna.
Vi tar som förrätt en blandtallrik med meze/tapas (130 kr) som innehåller fetaost, vitlök, rostad paprika, champinjoner, zucchini, oliver och kräftstjärtar allt marinerat och salami med fikon, stekt halloumi, pesto och tsatsiki. Och medan vi väntar på denna festliga tallrik får vi dessutom pinfärskt hembakt bröd med aubergineröra. Allt är väldigt fräscht och gott. En utmärkt start, som sätter ordentlig fart på smaklökarna.
Örtmarinerad torsk (165 kronor) är ett par perfekt stekta filéer som lätt faller ut i eleganta lameller som rätt tillagad torsk sig bör. Stekytan är smakrik och en färgstark saffranssky är lagom i smaken och matchar fisken på ett fint sätt. Det hade förmodligen smakat ännu bättre om den pepparrotskryddade potatisgratängen, som utlovas på menyn, inte ersatts med smörsvängd gourmetpotatis men detta hade en ursäktande servis redan förberett oss på.
Apelsin- och honungsmarinerat ankbröst med sherrysås och fruktsalsa serverad med babymorötter och gourmetpotatis (162 kronor) ska enligt den trevligt skrivna menyn vara "försiktigt stekt". Med honung måste man förvisso vara ytterst varsam, eftersom den tenderar att lätt bränna vid. Så har dessvärre skett med Paparazzis ankbröst, vars yta är alldeles svart och innanmätet alltför genomstekt och därför lite torrt. Såsen har dock en utmärkt, välbalanserad sherrysmak. Lite mer fruktsalsa på tallriken hade inte varit fel.
Paparazzis chokladkaka med nötter och kokos (52 kronor) skulle också kunna tas för torr, eftersom den smular lite vid angrepp. Men den är i stället underbart saftig och full av möra nötter och goda kokosflingor. Den smakar mycket choklad men är inte särskilt söt den känns faktiskt så "nyttig" att den lilla gräddklicken får slinka ned.
Pannacotta med hallonsås och mynta (48 kronor) sticker ut bland Uppsalas många pannacottor. Den är helt enkelt vansinnigt god.
Paparazzi är en relativt ny men mycket trevlig bekantskap på den uppsalienska kroghimlen. Förvisso har vi haft större gastronomiska upplevelser, men denna lilla myskrog, undangömd i gränden, deklarerar klart och tydligt sina ambitioner för att sedan leva upp till dem. De är bra mycket mer värt än att utge sig vara något man inte klarar. Och dessutom mycket prisvärt.
Testpatrullen 23 februari 2007