Grekiska Tzatziki är något av en institution i sommar-Uppsala. Läget innebär optimal vattenkänning och även om inte solens strålar når hela vägen ner till sittplatserna ger bruset från ån och den vackra grönskan från ett stort träd en omedelbart mysig stämning. Okej, man kunde sparat in kitschet i form av plastblommor på väggarna, och det är väldigt gyttrigt, men det är något med Tzatzikis uteservering som andas semester. Också inomhus är det trivsamt – en källarglugg är ju alltid en källarglugg!
Samtidigt kan maten på Tzatziki upplevas som en aning... tja, glädjelös. När det är fullt på uteserveringen (som har plats för oväntat mycket folk) langas tallrik efter tallrik ut från köket och det handlar inte så mycket om stor matlagning som att agera expressgrill. Alla rätter presenteras dessutom med en lite tråkig och helt odressad hög av isbergssallad, gurka och tomat.
Krogpatrullen beställer in ett gäng smårätter till att börja med. Stekt saganaki (79 kr) är en höjdare, med smakrika skivor av fint stekt ost. Aubergineröran (69 kr) smakar inte så mycket aubergine, mer av lök och feta, men är god ändå. Friterade bläckfiskringar, kalamarakia, (69 kr) är tyvärr inte alls lika frasiga som de klart bättre friterade filodegsrullarna med grekisk salami (69 kr). De är både frasiga och goda. Taramosalata, fiskrom vispad i olja (69 kr) får däremot patrullen att utfärda en varning. Den pastellrosa röran smakar mest märkligt, lite som utspädd smörgåskaviar.
Bland huvudrätterna finns en rad grekiska klassiker, bland annat souvlaki. I sin fläskköttform, souvlaki fileto (159 kr) smakar de saftigt och fint av grill, men de vilar på en söt och ganska misslyckad tomatsås. Det är också märkligt att Tzatzikis tsatsiki är så blek – borde den inte vara extra bra på ett ställe som valt såsen som sitt namn?
Garides sfoliata (179 kr), smördegsinbakade räkor, smakar bra av vitlök och är fint knapriga i smördegen. Desto tristare är pilaffriset med sina orostade pinjenötter. Lammkotletterna (199 kr) är märkligt smaklösa – faktum är att man inte ens känner någon smak av lamm alls. De är dessutom för hårt grillade och inte alls rosa, trots att vi beställer mediumstekt. Klyftpotatisen som serveras till flera av rätterna är lite mosig, men bra kryddad.
Efterrättsmenyn är kort och koncis. Baklavan (65 kr) kommer in i form av det lilla bakverket kataifi. Eller litet, förresten, där baklavan kan vara liten, spröd och lockande, är Tzatzikis kataifi snarare som en minilimpa, där de ”spunna” trådarna ger en mystisk konsistens åt den söta desserten. Creme caramel (65 kr) är ett bättre val. Brylépuddingen smakar som en spansk ”flan” aningen grynig i konsistensen och precis lagom söt. Med några bär som tillbehör – i stället för bara grädde – hade den varit ännu bättre.
Det är som det är med Tzatziki – påhittig mat är inte deras trumfkort. Man får helt enkelt ta restaurangen för vad den är: ett trivsamt ställe med pittoreskt sommarläge, där man kan äta en bit grekiskt till schyst pris med det vilsamma bruset från Fyrisån i öronen.
Överlägset läge vid ån
Fyrisån brusar på Tzatzikis mysiga uteservering. Men maten är av standardtyp, tycker Krogpatrullen.
Tzatziki
Foto: Staffan Claesson
Tzatziki
Fyristorg 4, 018-15 03 33, www.tzatziki.se
Kök: Grekiskt
Passar för: När man har gäster på besök i stan och vill visa det pittoreska Uppsala.
Prisnivå: Trerätters utan dryck (exempelpris): 300 kronor.
Prisvärt: Jo, de förhållandevis blygsamma priserna är en av Tzatzikis stora fördelar.
Övrigt: Uteserveringen är det stora dragplåstret, det är trångt och mysigt – men skuggigt. Funkar allra bäst en riktigt varm sommardag.
TOTALBETYG (MAX 20) 12
MILJÖ: 4
SERVICE: 3
MAT: 5
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!