Restaurangen har tvingats hålla stängt i ett och ett halvt år för sanering av byggnaden. Lättnaden för restaurangens ägare är därför stor nu när de kan öppna igen till påsk.
– Vi kommer kanske öppna lite tidigare, men den stora nyöppningen blir på långfredagen då vi börjar servera vår påskbuffé. Många ser det nästan som ett julbord och har som tradition att boka bord här varje påsk, säger restaurangens krögare Catarina Leijon.
För övrigt kommer hon nästan att fortsätta som tidigare med att servera fika åt de många busslaster med turister som stannar här och att ordna vikingamiddagar, bröllop med mera.
– Enda skillnaden mot tidigare blir att vi kommer att satsa lite mer på maten framöver, säger Catarina Leijon.
Det var i september 2017 som det upptäcktes att den anrika sekelskiftesbyggnaden var angripen av äkta hussvamp. Svampsorten är ofarlig för människor, men något av en mardröm för husägare eftersom den sprider sig snabbt och smular sönder virket i trähus.
LÄS MER: Svampangrepp håller restaurangen stängd
Saneringen och rivningen av golv och grundkonstruktion tog längre tid än väntat – totalt ett och ett halvt år.
– I somras hade vi ett pyttelitet kafé öppet i en bod med uteservering. Vi hade också ett bröllop med grillbuffé. För övrigt har vi inte kunnat ha något öppet under den här tiden, säger Catarina Leijon.
I samband med saneringen har fastighetsägaren, Statens fastighetsverk (SFV), också passat på att komplettera brandskyddet och att byta ytskikt.
Källan till angreppet var en läckande avloppsledning.
– Då ledningarna ligger väl dolda i husgrunden var skadan tyvärr svår att upptäcka och hann bli omfattande, har Mathias Jonsson, fastighetsförvaltare på SFV tidigare sagt till UNT.