Efter att ha fört en tillbakadragen tillvaro under många år har Rådhuset nu rest sig ur askan. Lyxiga butiker, en bar och en restaurang, Edenbergs, ska återigen skänka glamour åt den stora bussknutpunkt som är Stora Torget.
Miljön på Edenbergs känns rätt på en gång. Planlösningen är udda, med en ljusare restaurangdel mot torget och en mörkare del ett trappsteg upp. Entrén för tankarna till en gammaldags serveringsgång och moderna industridetaljer ger en känsla av trivsel och avslappnad elegans. Dessutom har Edenbergs tänkt på detaljerna: Bordens utdragbara låda med läsglasögon och vinlista i, den söta papperspåsen för bröd och smörkniv – så enkelt, och så lätt att uppskatta.
Inriktningen på menyn är skandinavisk, med krogklassiker, långkok och plankor, men också med en hel del påhittigheter. Förrättsmenyn är relativt lång och lockande. De halstrade pilgrimsmusslorna (130 kr) serveras dekorativt med blomkålspuré, picklade gulbetor, krasse och krispigt baconsmul. Det är utsökt gott. Renkalvsråbiff (105 kr för halv portion) serveras med kapris och tärnat äpple, äggula och senap med björksav. Själva biffen bör inte förtäras för sig utan kräver alla tillbehören med i samma tugga, men då blir det också en härlig explosion, spetsig men samtidigt rund i smaken. Den sotade lättgravade laxen (105 kr) är varsamt gravad, och dito sotad, och lockar till försiktigt och njutningsfullt ätande.
På varmrättsmenyn finns klassikern Biff Rydberg (195 kr). Köttet är fint, många tärningar har en vackert rosa färg, och senapskrämen är härligt urstark. Det smakar bra, men hade behövt mer salt. Den timjanstekta lammbringan (175 kr) är tvärtemot den rejäla rydbergaren en liten rätt – till och med för liten. Köttet smälter i munnen, men precis när man fått upp aptiten är det slut. Tillbehören består av lent rotmos i lenaste laget, och ärtor i hårdaste laget, faktiskt som små träkulor. Fjällrödingen (235 kr) serveras på planka tillsammans med en mängd tillbehör, bland annat dillpicklade grönsaker. Fisken serveras anmärkningsvärt snålt bakad och saknar salt och det gröna till smakar mest sött. Efter de fina förrätterna blir det en besvikelse.
Åsynen av efterrättsmenyn tröstar dock. Här finns matglädje, minsann! Patrullen kan inte motstå Fattiga riddare (95 kr), som är gjord på sockerkaka med frasig stekyta, med fräscha hallon och kanel. Så självklart och så gott. Blåbärsglass (60 kr) är en nätt rätt, utmärkt för den som är mätt. En klick slät och härligt syrlig sorbet tronar på en rund bit brödpudding, som utgör ett fint sällskap. Citronkrämen till syns knappt, så lite är det, smaken är desto mer intensiv.
Bäst av allt är dock hjortronsufflén (115 kr), som får ögonbryn att höjas när den kommer in, snygg och reslig som ett torn. Den är så fluffig och krämig att det är som att äta ett litet moln. Förnämligt!
Edenbergs är ett välkommet tillskott i krog-Uppsala. Trots det inte helt ovanliga husmanstemat känns Edenbergs eget, en trivsam och enkelt elegant restaurang där det blåser vindar från förr, helt utan retrokitschen från exempelvis Stationen. Blir huvudrätterna lika bra som för- och framför allt efterrätterna, så kan Edenbergs snart slå stan med häpnad.
EDENBERGS
Stora Torget
018-711 010
www.edenbergs.se
Nordisk nostalgi på hög nivå
Nya restaurang Edenbergs skänker glans åt Stora Torget. Krogpatrullen jublar över stans bästa efterrättslista.
Rådhuset har fått nytt liv. Inte minst krogen Edenbergs bidrar till den nyvunna glansen.
Foto: Tomas Lundin
EDENBERGS
Passar för: Husmansfantasten.
Kök: Skandinaviskt, krogklassiker, husman.
Prisnivå: Trerätters (huvudrätt och efterrätt) utan dryck (exempelpris): 325 kr.
Prisvärt: Jadå, Edenbergs håller ungefär jämna priser med stans övriga restauranger på samma nivå.
Övrigt: Edenbergs lyckas bra med att kombinera enkel trivsel med elegans. Det känns ”fint”, men befriande osnobbigt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!