New India

Tel: 018-12 25 90Öppettider: Mån­-tors 11-­22, fre 11-­23, lör 13­-23, sön 13­-22.Priser: Förrätter 20­-45 kr, varmrätter 95­-190 kr, buffé 108 kr, desserter 25­-50 kr.Inriktning: Ambitiöst kvartersindier med vänliga priser. Bonus: Uppmaningen att ta en titt in i köket. Här, i hörnet av Bäverns gränd och Kungsängsgatan serverades tidigare hygglig mexikansk mat. Men Los Mexicanos har fått lämna plats åt en indier ­ New India. Starka ljustavlor ovanför diskreta fönster med porslinselefanter och en löpsedel som berättar om både lunch- och middagsbuffé till låga priser väcker nyfikenhet.Los Mexicanos ande vilar ännu över lokalen. Möblerna är i princip desamma. Några bilder med indiska motiv pryder bardisken och de vitrappade väggarna. Så mycket indiskt är det inte, men det blir bättre när menyn och nan-brödet kommer in på bordet. Det första man noterar är priserna. På New India äter man billigt.Menyn är generös, överskådlig och lättläst. Vi känner igen namn som Bhoona, Madras, Tandoori, Vindaloo, Sagh, Masala, Balti och Korai. När någon rätt är stark, är det tydligt markerat. Rätternas ingredienser är dock sparsamt redovisade. Hjälp behövs, och den är alltid nära. Personalen surrar uppmärksamt runt vårt bord även om man har fullt upp med andra gäster som nästan fyller den rymliga lokalen. Men det är snudd på överpassning.Vill man göra det lätt för sig finns en buffé (ej mån­tis), mycket prisvärd för 108 kronor. Den innehåller ett antal av menyns rätter: tomatsoppa, snäll vegetarisk spenatröra, minipiroger med en viss hetta, grönsakswok, biffgryta med yoghurt, kyckling i tre varianter (Tandoori, Pakora, Tikka), lamm, madrassås och pilavris. Det är ordentligt sting i biffgrytan, kycklingrätterna är smakrika men inte så kryddstarka.Den del av buffén som är lättast att hoppa över är grönsaksavdelningen, med ett pliktutbud av råkost, dvs isbergssallad, gurka, tomat och majs.Från à la carte-menyn börjar vi med en Räk Puri (45 kronor) som består av små räkor i en svåridentifierad masala, inbäddad i ett fluffigt nygräddat bröd med tydlig sötma ­ en lyckad kombination, mild i smaken med färsk koriander som tongivare. Mäktigt och gott med många smaker som stannar i munnen i väntan på huvudrätten, en kyckling Vindaloo (100 kronor) med varningstexten ²mycket stark². Och varningen är förvisso befogad. Här hettar det till ordentligt, men när den värsta stormen mojnat och tungan åter rullat ut sig, blommar kryddorna i gommen och chilichocken övergår i ett välbefinnande.Korai med kungsräkor (170 kronor) är en något mildare rätt serverad i en liten järngryta. Här är det lättare att identifiera masalan som har tydliga inslag av ingefära, vitlök, lök, paprika och kummin. De stora räkstjärtarna är spänstiga och har fått behålla sin smak, kryddorna till trots. En varligt tillagad rätt, generös nog att räcka för två om man så vill.Att välja dryck till orientalisk mat har sina sidor. New India har några enkla röda och vita viner på menyn och ett hyggligt utbud av öl. När vi beklagar att det inte finns något indiskt öl att beställa trollas det raskt fram ett par flaskor svala Cobra.Dessertsidan är New Indias svaghet. Indisk glass (25 kronor) är slut så vi går på mangoglassen (30 kronor) som visar sig vara några kulor vanlig gräddglass med en mangosås, ointressant även om glassen är balsam för tungan.Då det sägs att Indien odlar den bästa mangon i världen, ihärdar vi med ännu en mangorätt, Lassi (25 kronor), en yoghurtdrink smaksatt med mango (färsk eller burk, svårt att veta). Men gott och läskande om man gillar mjölkdrinkar till efterrätt.New India är sammantaget ett trevligt äventyr. Det sägs att maten är livets mening i Indien, något mer betydelsefullt än att äta för att leva. Variationsrikedomen tycks vara gränslös och en liten skärva av den indiska matkulturen förmår New India att presentera på ett avspänt och tilltalande sätt.Testpatrullen 11 februari 2005Kajförklaring: 5 = lysande4 = mycket bra, 3 = bra 2 = godkänd, 1 = dålig

Restaurang2005-02-11 00:00
3
New India|Februari 2005
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!