Mysigt i nytt vardagsrum

Kitchen and Table är en bit av Manhattan vid Dragarbrunn. Krogpatrullen sparkar av sig skorna och trivs.

Kitchen and table, på hotell Gillet i Uppsala.

Kitchen and table, på hotell Gillet i Uppsala.

Foto: Tomas Lundin

Restaurang2013-04-26 07:00

Det ska vara ett vardagsrum nu för tiden, i det offentliga rummet. En trendig restaurang på 2010-talet ska gärna kännas som hemma fast bättre, man ska vilja sparka av sig skorna och slappna av.  Stjärnkocken Marcus Samuelssons krogkoncept Kitchen and Table, som numera finns på Clarion hotel Gillet, har verkligen tagit fasta på det här. Matsalen är närmast vrålmysig, bohem-chict inredd i varma färger och bronstoner, med bokhyllor som avdelare. Här kan man sitta och drömma om Manhattan.

Rätterna har namn på engelska, sådär så att man nästan hade behövt en ordlista. Tur i alla fall att beskrivningarna är på svenska.  Dumpling town (65 kr) finns under avdelningen ”snacks” på menyn, men funkar fint som förrätt. Dumplingknytena är av japansk gyozatyp med fläskfyllning. Degen är lite, lite för tjock men fyllningen får en ändå att smälta, med sin tydliga smak av soja, sesam och sticklök. Chopped chopped salad (95 kr) är en lätt start med härlig brytning mellan söt vattenmelon, mild avokado och salt getost.

På huvudrättsmenyn finns hamburgaren KT classic burger (165 kr), en burgare med imponerande höjd som serveras med pommes i en minifrityrkorg. Presentationen är verkligen halva nöjet, men det smakar också väl, med cheddarost, rejält rökt bacon och saftigt kött – som i och för sig hade mått bra av en nypa salt. Pommes fritsen är av standardtyp, patrullen får fortsätta längta efter hemmagjorda.

Jerk chicken caesar (165 kr) är en caesarsallad med stekt ägg. Vid sidan om serveras en jamaicanskt kryddad majskycklingfilé med mangosalsa. Kyckligen är saftig, men kryddningen är för mesig. Själva salladen är däremot en riktig super-caesar, perfekt krämig och kul med en fräsch udd av gräslök.
Crispy cod tomato fondue (215 kr) är ingen dopp-fondue, utan en rätt med knaprig torsk som serveras med krämig potatis och en sås som är en ren fullträff för en tomatälskare.

Alla rätter kommer in på vackra tallrikar av olika utseende, där porslinet är en viktig del av rättens presentation. Det är genomtänkt och snyggt – långt bortom den slentrianpresentation på stora vita tallrikar som många kör med.
Efterrätten Hot melting chocolate fondant (95 kr) är en favorit på många krogar just nu. Kitchen and tables fondant är inte den snyggaste, faktum är att krogpatrullen får in en som ser lätt havererad ut. Men smaken är oantastlig, med tunn och elegant vaniljsås och hemlagad glass till. Havtornssorbeten, Buckthorn fennel & white chocolate (95 kr), ger en oväntad smakupplevelse, med en touche av fänkål i den vita chokladen och yoghurtkänsla i glassen. Friskt och gott. Äppelpaj med cheddar, apple & cheddar pie (80 kr), är den rätt som inte lever upp till förväntningarna. Äpplena är halvråa och cheddarsmaken kommer inte riktigt fram.

Kitchen and tables meny är utmärkt sammansatt, med en bra kombination av klassiker och intressanta smakkombinationer. Här och där märks en liten miss, men helheltsintrycket är att maten är både kreativ och väldigt fräsch. Vardagsrumskänslan är det bara att kapitulera inför. Här hänger man gärna sin hatt för ett par timmars trivsel.

KITCHEN & TABLE

Dragarbrunnsgatan 23
018-68 18 90 www.kitchenandtable.se

Passar för: Kompisgänget som längtar till New York.
Kök: New York-influerad amerikansksvensk crossover.
Prisnivå: Trerätters utan dryck 375 kr (exempelpris).
Prisvärt: Ja, mycket prisvärt. För mat i den här klassen är det inte alls dyrt.
Övrigt: Marcus Samuelssons krogkoncept Kitchen and Table finns på tjugo ställen i Sverige och Norge, bland annat också på Arlanda. Uppsalakrogen har också en snygg bar i bistrostil.

TOTALBETYG (MAX 20): 15
MILJÖ: 5/5
SERVICE: 3/5
MAT: 7/5

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!