Messob

Då allt fler krogar med väletablerade koncept öppnar i Uppsala känns den etiopisk-eritreanska krogen Messob riktigt spännande. Matlagningen är enkel och ärlig och priserna låga, så trots den begränsade menyn är Messob en vinnare, enligt Testpatrullen.

Foto:

Restaurang2007-11-09 00:01
Då allt fler italienska och thailändska krogar etablerar sig med kända och publikfriande koncept känns det spännande och befriande att det dyker upp ställen som Messob i Luthagen. Den etiopisk-eritreanska krogen har bara funnits sedan i somras, och har inte riktigt kommit i gång med något större utbud. Det som erbjuds alltjämt är en tallrik med blandade rätter.

Messob mixmiddag (109 kronor) består av av Zigni/Key Wot som stomme, en gryträtt på magert kött och berbere. Nötköttsgrytan är full av smaker och lite het, vilken man förvarnat om i menyn. Hettan blir aldrig störande utan är angenäm, och rätten har dessutom en liten underliggande syra som skänker en högre smakdimension. Mycket gott! Detta serveras med en mild yoghurtbaserad örtsås för att lindra hettan vid behov. Linsgrytan, som även har en liten mild hetta, har en given plats på tallriken, likaså spenaten som med sin smekande, aromrika mildhet blir en bra match till de övriga rätterna på tallriken. Alla dessa härliga smaker trängs på en syrligt smakande pannkaka som har en textur som i det närmaste kan beskrivas som svampig, och med svampig menas här alls inget negativt. Förutom att stå för en spännande konsistens så ger pannkakan en extra möjlighet att få uppleva de härliga smakerna igen då den fungerat som underlägg på tallriken och därför äts sista av allt.
Samma mixmiddag kan även fås med kycklinggrytan doro wot som stomme. Grytan har samma perfekt balanserade hetta som nötgrytan och är om möjligt ännu mer smakrik med lite mer sötma än syrlighet. Kryddorna dansar runt i munnen, och landar fint med lite fylligt och fruktigt vitt vin.

Dessertlistan är perfekt för dem som har svårt att välja. Det finns bara en enda dessert, Banana split! Den är tyvärr ingen variant som kvalar in på desserternas Hall of fame, men har tydligen via Italien anknytning till den forna kolonin - och så är det ju bananer, förstås. Även om efterrätten är modell större skänker den ingen större gastronomisk njutning, Storpacksvaniljglass, färdig chokladsås, köpmaränger och en banan (38 kronor).
Servicen är nästan charmigt ouppmärksam, och det kanske går an en kväll med få gäster. Men i ärlighetens namn gör det inte så mycket när det någonstans sker med hjärta. För detta pris och de fantastiska smakerna kan man stå ut med långt värre ting än så. Helhetsintrycket är att det känns som om man sysslar med en enkel, men ärlig, matlagning, där man tagit sig tid att tillaga maten ordentligt.

Prova gärna Kimem shaj (19 kronor) som avslutning i stället för kaffe - ett te baserat på en infusion av kanel, nejlika och kardemumma. Själva teet är en tepåse av ett känt märke. Det brukar bli ett synnerligen ointressant resultat att doppa en tepåse i en kopp varmt vatten. Men här blir det faktiskt ovanligt gott. En bra chaivariant.
Genom att hålla det enkelt och ärligt till låga priser får krogen bra betyg. Det känns som att vara ute på en liten upptäcksfärd i smaker. Men om Messob ska behålla sina nya fans måste man nog snarast utöka repertoaren. Mixmiddag i all ära, men till slut vill man nog pröva något annat. Eller äta rejält av de ljuvliga köttgrytorna! Och nog finns det väl fler efterrätter i Etiopien och Eritrea än Banana split?
Messob
Adress: Sturegatan 4 A
Tfn: 018-50 00 20
Inriktning: Etiopisk och eritreansk mat
Pris: Huvudrättsalternativet kostar 109 kr, efterrätten 38 kr
Miljö: Smakfullt och stilenligt i pergamentgult och brunt.
Service: Lite ofokuserad och minst sagt ostressad - men trevlig.
Dryck: Två röda, två vita - inte mycket att välja på, men sorter som passar till maten och rejält i glaset för en billig penning. Teet är en upplevelse.
Prisvärt: Ja, mycket! Inga problem komma under 400 kronor för två.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!