Från gågatan ser man enbart en entré och en menyskylt. Men en trappa upp döljer sig stället som vill vara Uppsalas nya nöjeshangar: Fame – en restaurang, bar och biljardhall på imponerande 1 700 kvadratmeter.
Restaurangbord av amerikansk båstyp radar upp sig längs väggen, en rund bar med potential att vara Uppsalas mest spanvänliga tronar upp sig i mitten. Och som kronan på verket finns biljardbord på biljardbord på biljardbord. Det är en vågad satsning.
Fames meny, däremot, kan knappast kallas vågad. Den består av idel krogkändisar, från oxfilé med svampsås till panerad fisk med kokt potatis och banana split. Förutom hamburgaren följer den inte heller något sportbartema.
Förrätterna är få men stora. För en som inte är vrålhungrig kan de nästan räcka som huvudrätt. Räkorna Gamberetti (90 kr) är en rejäl hög småräkor som är spänstiga och välkryddade men som badar i olja. Formfranskan till gör ingen glad. Västerbottenspajen (95 kr) kommer in som två kalla bitar paj med mängder av rå lök, creme fraiche samt rom och isbergssallad. Pajen känns misstänkt upptinad, men smaken är okej. Salladen är genomtrist.
På huvudrättsmenyn finns den obligatoriska hamburgaren (119 kr). Köttet är fint rosa i mitten, men okryddat. Pommes fritsen är av mosig standardtyp, helt osalta, och övriga tillbehör smakar gatukök. Vid ett annat besök är pommes fritsen stunsigare, men intrycket är ändå att ett sportställe borde ha en betydligt bättre burgare på repertoaren.
På menyn finns också en kort kroatisk sektion. Mjesano meso (185 kr) är en blandad grilltallrik med cevapcici, nötkött och fläskkött. Ett val för den med köttabstinens, eftersom portionen är av truckermodell. Cevapcicin är välkryddad och saftig men resten av köttet har tyvärr inte varit i närheten av några kryddburkar. Två köttbitar av tre är möra och slinker ner med hjälp av ajvar relish och gräddfil, den tredje biten är i skosuletillstånd. Potatisen serveras riven/mosad och formad till två kupoler och hela rätten ger ett flottigt intryck.
Oxfilé med trattkantarellsås (245 kr) är en nedslående upplevelse. Köttet är dåligt omhändertaget och vilar på några tämligen slemmiga bitar svamp i ett slags grönpeppar- och skysåskombination. Till det en rejäl hög isbergssallad med halvmogna tomater och pommes. Vid ett annat besök är köttet bättre, men har i stället fått sällskap av en näve trista frysgrönsaker. Gösen (209 kr) är lagom tillredd, men det känns tråkigt att utsätta en hyggligt fin råvara för en sådan panering. De kokta potatisarna är av skolbespisningskaraktär – och mer än så ska man väl få för pengarna?
Efterrättsmenyn är sömnig. Friterad camembert med hjortronsylt och friterad persilja (95 kr) är trist att se på en nyöppnad restaurang. Till råga på allt serveras halvfabrikatet knappt ljummet. Dyrt är det också. Banana split (75 kr) brukar vara ett säkert val, kanske särskilt för barnen, men förstörs av en rejäl miss: två bitar rå, gul lök har hamnat på bananen! Det är, kort sagt, INTE okej. Hjortrongott (70 kr) består av vaniljglass med hjortronsylt och smakar som ... vanligglass med söt hjortronsylt. Det är en enkel historia, som borde vara betydligt billigare.
Att maten inte är bättre är synd. Lokalen är ju unik. Tänk om Fame kunnat löpa linan ut med de amerikanska flirtarna och serverat rejäla burgare med finess, friterad kyckling, chocolate sundaes... i stället för mat som inte andas ”nyöppnat” på något sätt. Nej, Fame som restaurang håller helt enkelt inte. Ta en öl och spela en omgång biljard i stället.