Med varm kärlek till Japan

Krogpatrullen besöker ett litet stycke Japan på Bredgränd, men ser inte skymten av någon sushi.

Foto:

Restaurang2011-10-14 10:58

I Uppsala har japansk mat på krogen länge framför allt varit synonymt med sushi. Men inte längre. I Amazing thais gamla lokaler på Bredgränd ligger sedan en dryg månad den japanska restaurangen Ai – som är helt sushifri. I stället satsar Ai (som betyder kärlek på japanska) på annan japansk mat, från snofsig tempura till rejäla rätter à la japanskt lunchhak.

Personalen är entusiastisk och serverar grönt te i väntan på att sällskapet ska samlas – trevligt. Menyn visar på ett charmigt vis alla rätter på bild. Personalen förklarar dessutom gärna, så inte ens den aldrig varit längre österut än Åland behöver känna sig bortkommen.

Krogpatrullen beställer in ett par förrätter: Edamamebönor (49 kr) är förvisso mer ett tilltugg än en förrätt, men ett sällskap kan med fördel ta in en eller ett par skålar för att stilla hungern. Tyvärr serveras de helt naturella, lite salt hade varit fint. Gyozan (59 kr) lever inte riktigt upp till en dumplingsälskares förväntningar, fyllningen är för smaklös. Desto mer sting är det i sallad med friterat ägg (69 kr), som är en fräsch och kul sallad med en rejäl dos citrongräs- och chilihetta.

Den som väljer med plånboken kan ropa in huvudrätten Katsu don (159 kr), som är ett helt mål mat som serveras i en enda större skål. Man får in en rejäl skål sött ris med lök, friterat fläskkött och en härlig yta av halvstelnat ägg. Det mättar på ett hjärtligt och ”hemlagat” vis. Ett något elegantare val är ett tempura set (159 kr), en portion frasiga tempuraräkor som serveras på genuint japanskt vis med en dippsås samt riven rättika och ingefära. Också udonsoppa med tempuraräkor (139 kr) innehåller samma räkor. De är exemplariskt friterade, men med aningen för paneringslikt skal. Man gör dessutom gott i att sluka dem kvickt, innan de löses upp i soppan. Under räkorna gömmer sig ångande het buljong med tjocka nudlar och knaprig pak choi. Det är fräscht, gott och värmande.

Havets läckerheter (275 kr) är en het gjutjärnsform med räkor, musslor, lax, bläckfisk och grönt. Allt är wokat på ett sötaktigt sätt som möjligen blir tradigt i längden, eftersom det riskerar att överskugga råvarorna. Menyns dyraste rätt hade gärna fått vara mer finessrik.

Till efterrätten jublar Krogpatrullen åt den gröna te-glassen med azuki (59 kr). Den strävsöta glassen är smaksatt med macha, det gröna te som används i japansk teceremoni, och azukibönpastan kan kännas ovan för svenska gommar, men är en typisk japansk sötsak för den som är ute efter en ”äkta” upplevelse. Den obligatoriska crème bruléen (65 kr) – ja, också här! – smakar överraskande bra efter den intiala besvikelsen över att den saknar hårt täcke. Kokt äpple med rödvinskräm (49 kr) är en härligt smaktung skapelse, där det röda äpplet ligger och myser i en pöl rödvinsgelé.

I en krogstad som ofta plågas av likriktning är Ai ett välkommet tillskott. Krogpatrullen uppskattar modet att inte helgardera med sushi, trots att en del andra saker (hej crème brulée och Zeunerts öl) skaver lite obekvämt mot de genuinare japanska inslagen. Att man dessutom kan äta middag utan att bli ruinerad är ett skönt plus.

Ai
Bredgränd 14  
018-153012  
www.airestaurang.se

BETYG
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!