Påven Sixtus IV var den som en gång godkände grundandet av Uppsala universitet. Nästa "Papa Sisto", Sixtus V, var känd för sin smak för världsliga njutningar och finns nu också representerad i Uppsala – med en restaurang. Papa Sisto V älskade god mat och sägs gärna ha svullat inkognito på mindre italienska matställen av typen "bettola". Det senare påstår i alla fall restaurangen Bettola di Papa Sisto (ungefär Papa Sistos sylta) som öppnade sina påvliga portar i Ekokaféets gamla lokaler på Drottninggatan för ungefär en månad sedan.
Bettola di Papa Sisto har verkligen gjort om Ekokaféets intima lokal till en italiensk sylta, komplett med spillvänliga dukar i smutsbeige och kala vita väggar. Tyvärr har de också lyst upp matsalen hårt med kitschiga lampor av kristallkronestuk. Det är förvisso trevligt att man ser maten ordentligt, men särskilt mysigt blir det inte.
Menyn är lång nog för storätande påvar och full av italienska klassiker. Bland förrätterna känns prosciutto dop e peccato di grana (110 kr), parmaskinka och smördegsknyte med mozzarella, parmesan och fikon, som ett givet val. Och visst funkar det, även om det ytfrasiga smördegspaketet blir lite stabbigt med all ost. Priset känns också för högt för en så enkel rätt. Carpaccio (110 kr), tunna skivor av oxfilé, serveras på tok för blöt av upptining – inte okej. Bruschetta con prosciutto (85 kr) är billigare och bättre: en rejäl rätt på lantbröd och lufttorkad skinka, god i sin enkelhet.
Bland pastarätterna finns den obligatoriska skaldjurspastan, cartoccio di mare (149 kr), som verkligen kan variera i sitt utförande mellan krogar. Hos Papa Sisto är man nära en ren skaldjursfest. Det väldoftande foliepaketet gömmer bland annat hjärtmusslor, blåmusslor och en stilig havskräfta. Med den lyxen i åtanke är det verkligen synd att den chiliheta tomatbaserade såsen vid ett tillfälle är alldeles för salt.
Cuscino papale (189 kr), vitvinsbräserad "gödkalvskudde", ser inte särskilt vacker ut med taleggiofyllda rulader dränkta i sås och ett par oljiga potatishalvor. Tyvärr är det också snålt med ost i ruladerna. Gladare blir patrullen av controfiletto d’angello (210 kr), lättgrillad lammytterfilé perfekt tillagad efter önskemål, tillsammans med pastaknyte och fikonmarmelad. Ja, förutom att också denna rätt är dränkt i en sås som är både väl salt och gräddig. Det känns som att det fina köttet hamnat i fel sällskap. Pizza med lök, salami och salsiccia är ostig och lite stabbig och lite för nära kvarterspizza för att man ska vara helt nöjd.
När slutspurten närmar sig har Papa Sisto ytterligare en växel att lägga i i form av fina efterrätter. Semifreddo con vino e mandorle (90 kr) serveras inte riktigt som menyn säger, men är god och rolig ändå – och mycket söt, med vanilj- och mandelparfait, chokladsås och en hutt päronkonjak. Tiramisun (80 kr) är himmelsk! Krämig och med tydliga smakstråk av espresso.
Det samlade intrycket är med andra ord splittrat. Prissättningen känns ojämn, huvudrätterna inte hundraprocentiga, men tiramisun ljuvlig. Man misstänker dock att Vatikanen skulle avvakta med att ge Bettola di Papa Sisto sitt sigill.
Bettola di Papa Sisto
Drottninggatan 5 tel 018-13 00 00 www.dipapasisto.se
Passar för: Den som inte tycker att en middag är en riktig middag om den inte avslutas med efterrätt.
Kök: Italienskt.
Pris: Trerätter utan dryck (exempelpris): 375 kr.
Prisvärt: Sådär. Förrätterna känns för dyra. Huvudrätterna håller normalpris, medan pizzorna är utropstecknet i sammanhanget. De är billiga, men inte heller i toppklass.
Övrigt: Restaurangen Bettola di Papa Sisto har tidigare funnits i Stockholm.