Ingen är nog förvånad över att Svenssonkoncernens senaste satsning Lillys redan från start känns som ett tämligen komplett ställe. Maskineriet känns väloljat. Den här gången är storytelling-ambitionen emellertid inte lika framträdande, vilket faktiskt är lite skönt. Lillys är ett trivsamt ställe, helt enkelt. Inredningen är Mexico-chic med mycket kakel, stora lampor, väggmålningar och finmönstrat porslin och några masker à la mexikansk fribrottning på ett hyllplan i baren. Stämningen är allt som oftast uppsluppen och besökarna är av alla sorter och åldrar. Med fördel låter man en mangomargarita slinka ned också.
Maten kan delas in i två huvudzoner: tacos och pizzor. Patrullen gillar båda. ”Baja fish taco” är finfin och består av en frasig torsk plus knaprig cole slaw, inlagd vattenmelon och en stark sås över det hela. ”Shrimp taco” övertygar inte lika mycket då smakerna är lite för mesiga. Storlekarna gör månne besökaren lite konfunderad då en taco (som kostar 129–139 kr) är för lite och två för mycket. Man gör gott i att dela med andra ord, vilket kanske inte omedelbart framgår.
Pizzorna är finfina, i synnerhet om man gillar sin pizzabotten riktigt tunn och krispig. Det gäller inte den glutenfria varianten, men den är klart godkänd. ”Honolulu bbq” är en ruskigt söt historia med marinerad fläskkarré, ananas, grön chili och mandel, men det är ändå svårt att inte bli barnsligt förtjust i den. Detsamma gäller ”Eye of the tiger” med tigerräkor och sweet chili. För ”Viva Mexico” är smakerna lite för tama – trots habaneromajonnäs och pico de gallo – och allt flyter ihop.
Det finns en ”vanlig” del av menyn också. Hamburgaren känns som en lite vågad historia, den innehåller inget nötkött utan en bit perfekt friterad kyckling. Därtill avokadoröra, tomat och jalapenomajonnäs. Till det sötpotatispommes med lite rökig smak, frasiga och bra. ”Acapulco Atún” är dock lite utav en flopp: en enligt uppgift limemarinerad tonfisk serverad med bland annat tärnad gurka och vattenmelon. Tunna tråkiga smaker, men sötpotatispommes får man i alla fall som plåster på såren.
Det finns förstås även förrätter, som är sympatiskt prissatta. Riktigt bra är ”buffaloblomkål”, lite sötsliskigt behandlad blomkålsbitar men rätten fräschas upp av selleri och rostade kärnor och frön som ger crunch.
Bland desserterna finns å sin sida ett riktigt trumfkort: ”Cancun” är en efterrätt med frisk margaritasorbet, söderhavsfrukt, passionsfruktkräm och kikärtsmaränger – ett himla bra val efter mäktig mat. Likaså är ”Messi” en fullträff till dessert som dribblar med smaklökarna. Det är en mjölkchokladmousse med kokosglass ihop med klibbiga popcorn dränkta i dulce de leche. Underbart på barnkalasvis. Orkar man inte någon fullstor efterrätt kan man nöja sig med att beställa en chokladboll, ett lite kul grepp.
Extra noterbart vad gäller Lillys är annars de rikliga, och ordentligt utmärkta, veganvänliga alternativen. Här är det tydligt att Lillys verkar se potential till att locka folk som tidigare kanske sett sig förbisedda av de traditionella krogarna.
Allt är inte guld som glimmar, några rätter behöver lite mer tryck i sig och servicen är glad och vänlig, men lite ojämn än så länge. Men Lillys som krogupplevelse är festligt, inte tu tal om den saken.