Kvalitetshöjning önskas

Krogpatrullen äter indiskt på Bäverns gränd, men önskar sig högre kvalitet på maten helt enkelt.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Restaurang2014-03-27 09:49

New India är en av centrala Uppsalas två indiska restauranger. På senare tid har det också tillkommit ett gatukök med indisk mat vid S:t Persstråket, men man kan definitivt tycka att det populära indiska köket är underrepresenterat. New India är det ställe som ligger längst från citypulsen och redan vid krogpatrullens förra test för fyra år sedan brottades de med en känsla av trötthet, både i service och mat. Tyvärr har inte mycket ändrats.

Miljön har förvisso piffats till en aning och den sparsmakade belysningen höjer mysfaktorn - med nackdelen att man knappt ser vad man äter. Kvällsmenyn består av en buffé, samt en à la carte-meny med sedvanligt många punkter.

Patrullen äter onion bhajee (45 kr), räkpuri (70 kr) och samosa (45 kr) till förrätt. Bäst är friterade lökbollen onion bhajee med sin milda smak och sin hyfsat knapriga yta. Räkpurin (räkcurry med friterat bröd) bör man dock undvika helt, de minimala söndervärmda räkorna smakar oroväckande mycket fisk och brödet är mest flottigt. Pirogen samosa är okej, men degen är helt icke-frasig. Till förrätterna serveras samma ”potpurri”-sallad med dressing som finns på salladsbordet, ett tillägg man klarat sig bra utan.

På varmrättssektionen av menyn finns kött, kyckling, skaldjur, vegetariskt, milt, mellan eller starkt i alla upptänkliga kombinationer. Vi känner oss modiga och provar en korai med lamm (180 kr) som listas som stark. In kommer en fin järngryta och en rykande röra med mycket chilihetta, men utan nämnvärt djup i smaken. Bland specialrätterna hittar vi kyckling bahari (210 kr), ångkokt gryta med lammfyllda kycklingrullader, en rätt som dock är roligare på papper än i verkligheten. Lammfärsen har rymt ur de tjocka kycklingrulladerna och resultatet blir mer som en lammsås med stora kycklingbitar i. Ingen höjdare.

Nöjdast blir patrullen med sagh panir (150 kr), spenat med hemlagad ost, som är en mild rätt med söt och fyllig smak. Fylligheten beror troligtvis på högt innehåll av smör. Här behövs inget naanbröd till för att bli mätt. Och tur är väl det, eftersom naanbrödet är alldeles för degigt. Dessutom smakar det bröd som ska ha kokossmak knappt alls kokos, hur mycket vi än känner efter.

På buffén (149 kr/person) finns ett antal rätter som också återkommer på à la carte-menyn. Patrullen äter till exempel en lamm- och linsgryta, lamm biryani, som är riktigt bra. Sizlarrätterna har en god grillsmak, men tappar förstås all sin fräsande fräschör när de blir liggande på ett buffébord och ser ut som rester från en grillfest.

Efterrätterna varierar från goda (söt mangolassi, 30 kr) till trista (mangoglass, som visar sig vara vaniljglass med mangosås). Roligast är kulfi (40 kr), en lagom stor puck av kompakt mandelgrynig glass, som har lagom med sötma och avrundar kvällen i en schyst ton.

New India fortsätter vara lite efter bland stans indiska hak. Visst, de har buffé och populära luncher, men för att man ska vara nöjd efter att ha ätit där på kvällen måste de höja sig några snäpp.

Snabbguide

2014-03-28

Bäverns gränd 5A, www.newindia.se, Tfn: 018-12 25 90

Passar för: Den med tajt budget, som vill äta mycket mat för liten peng.

Kök: Indiskt

Prisnivå: Trerätters utan dryck: 270 kr (exempelpris). Buffé för 149 kr.

Prisvärt: Tja, det beror på hur man ser det. Det är inte alls särskilt dyrt här, men maten lämnar en del övrigt att önska.

Övrigt: New India har satsat hårt på en snygg och aktuell hemsida, där man bland annat kan läsa hämtmatsmenyn.

Betyg:

Mat: 4
Miljö: 3
Service: 3

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!