I Skebobruk utanför Hallstavik ligger vackra Skebo herrgård mitt i grönskan, med sjön Närdingen utanför de spröjsade verandafönstren. Här serverar kökschefen Jonatan Fogel mat lagad på lokala råvaror – ambitionen är att det som ligger på tallriken ska ha skördats nära knuten. Menyn varieras hela tiden, och på baksidan av menypappret finns det till och med en liten karta som placerar ut de olika råvarorna efter ursprung i den närbelägna klorofyllen.
I inflytelserika White guide fick Skebo herrgård tidigare i år omdömet ”Årets värt en resa”, samt en plats på listan ”Mästarklass”. Vid sidan av huvudbyggnaden finns fler byggnader med övernattningsrum, men restaurangen är öppen också för gäster som inte sover över. Krogpatrullen parkerar bilen och promenerar upp mot herrgården i ett lätt rus av förväntan. Har man tur (eller kanske ber om det vid bokning) blir man placerad på verandan, som är mysigare än den stora matsalen och som har en fin utsikt över trädgården och sjön.
Denna säsong är sparrisen ingrediensernas drottning och den förrätt som krogpatrullen serveras är en rätt med perfekt kokt vit sparris i centrum. Runt den grupperar sig små bitar kallrökt torsk, löjrom, dillmajonnäs och surdegsbröd. Enkelt och gott, men de många bitarna av en aningen för stark lokal ost riskerar tyvärr att ta över i smak.
Varmrätten imponerar delvis ordentligt: Variation på lamm med jordärtskocka, nässlor, ramslök och rödbetor. Fransyskan, serverad i bit, är ypperligt mör trots några segare delar som putsningen inte kommit åt. Jordärtskockspurén är ett under av tung smakrikedom – nästan så att man inte får i sig hela. Den lilla ramslökspeston gör sig utmärkt till med sin friska, något skarpa smak. Den friterade brässen är ett roligt inslag, men friteringen överskuggar smaken ganska mycket, och de saltbakade rödbetorna på tallriken gav tyvärr ett för skrumpet intryck.
Kvällens vinnare är den underbara efterrätten inkokt rabarber med mandelbakelse, havrefras, kardemummakräm och yoghurtsorbet. Inkokt rabarber är ju inga konstigheter, men den mulliga bakelsen och den härligt krämiga sorbeten slingrar sig igenom ens sinnen som en ljuv sommardröm. Harsyra som garnering ger extra charmpoäng.
Att Skebo herrgård leder slotts- och herrgårdstoppen i Uppland råder det ingen större tvekan om. Servicen är utmärkt, på ett lågmält sätt (den lediga klädseln hos personalen är ett oväntat inslag), och eventuella allergier i sällskapet kollas upp redan vid bordsbokningen. Kaffet på maten erbjuds man dricka i salongen en trappa upp, vilket ger en välkommen möjlighet att se sig om lite extra i lokalerna.
Är man matintresserad är en bilutflykt för ett kulinariskt äventyr på Skebo herrgård helt klart att rekommendera. Men den klassiska maten är förstås inte allt, restaurangen är en paketlösning av mat och atmosfär. Kanske är stället dessutom som allra finast just nu, inbäddat i ljuvlig försommargrönska.
Skebo Herrgård
Brobyvägen 18, Skebobruk Tel: 0175-737 00 nwww.skeboherrgard.se
Passar för: Hit åker man till exempel för att fira något. Det går att äta både lunch och middag utan att ha checkat in för natten.
Prisvärt? Ett ställe som Skebo herrgård är förstås inte billigt, men priserna känns inte alls hutlösa med tanke på den höga nivån. Trerätters utan dryck (exempelpris): 645 kr. Trerättersmenyn varieras ofta.
Övrigt: Att åka bil från Uppsala till Skebo herrgård tar närmare en timme.
Fotnot: Krogpatrullen provade Skebo herrgårds veckomeny. På helgerna höjer köket ambitionsnivån betydligt.