Kul men rörigt på Picnic

Krogpatrullen besöker Picnic, som är en konceptrestaurang som blandar naturkitsch med påhittiga smårätter. Skojigt, tycker patrullen.

Picnic.

Picnic.

Foto: Hans E Ericson

Restaurang2012-06-15 08:58

Sakta men säkert börjar området på baksidan av järnvägsstationen anta sin färdiga form. Hotell Radisson Blu är öppet och hotellrestaurangen har placerat ut sina parasoll på den stora planen framför båghuset. Det är en ny plats att röra sig på, men Uppsalaborna verkar ändå ha upptäckt lockelsen i nya hotellrestaurangen Picnic. Picnic är nämligen ingen intern angelägenhet för turister utan ett ställe med uppenbara ambitioner att locka också de bofasta.

Picnic är en konceptrestaurang – konceptet är kort och gott picknick i det gröna. Livet är en picknick, ropar sloganen på menyn. En skeptiker kan tycka att det verkar töntigt, men konceptet visar sig vara riktigt kul.
Inredningen är ljus, pastellig och organisk, med knotiga stolar, inomhusträd och fågelholkar. Det är vackert, med en gnutta kitsch. Matsalens långsmala karaktär gör att alla sitter i ljuset från den stora ytterväggen av glas. Menyn består av smårätter som levereras från köket efter hand som de blir klara. Vill man inte äta smått finns ett par rätter i kategorin ”picknickkorg”, rätter som verkligen serveras till bordet i en småtokig korg.

Smårättsmenyn känns förvirrande till en början, indelad som den är i fyra olika matkulturer (Sverige, Jamaica, New York och Singapore). Ska man hålla sig till en eller blanda? Krogpatrullen blandar vilt. ”Livet på skärgårdsbryggan” känns som den svagaste kategorin, men rätten gravad torsk (55 kr) är inte alls tokig. Torsken har fått en pikant gravning med mycket kryddpeppar och påminner om matjessill. Allra bäst gillar patrullen grillad havsabborre med sötpotatispuré (65 kr), från den karibiska kategorin. Den varsamt tillagade fisken är saftig och sötpotatisröran gudabenådad.

Också steamed pork buns (55 kr) är utmärkt. Salt fläsk i söt hoisinsås, omgivet av mjukt ångat bröd – man blir sugen på att beställa in tio till. Kycklingdumplings (55 kr) är fina i smaken och har föredömligt tunn deg och är kanske de bästa dumplings du kan få i stan just nu. Andra rätter är mindre vassa. Flank steak sandwich (65 kr), på grillat bröd, känns som en intetsägande parentes. Detsamma gäller caribbean babyback ribs bbq-style (45 kr), som är lite tråkigt men dock ger mycket kött för slantarna.
Krogpatrullen satsar också på en hamburgare, New York fest (185 kr), som alltså är en regelrätt huvudrätt. Vi väljer ”country style” frites till, men man kan också få in en sallad, morötter eller färskpotatis. Rätten är rasande rart presenterad i picknickkorg och fritsen härligt frasiga, men burgaren är för grå inuti och dessutom dåligt kryddad.

På efterrättsmenyn lockar bland annat Hanna-bananas caribbean sweets (85 kr), som är en barnvänlig och god efterrätt av banan, lime och kokosglass, med en klick dulce de leche till. Tapiocapärlor är trendigt just nu, och på Picnic har de hittat en fin plats i en tapioca pudding (85 kr), som är en gräddig efterrätt som mer liknar en kräm än en pudding.

Det är kul att äta på Picnic. Kul, men också lite rörigt. Att alla rätter kommer in när de blivit klara kan till exempel betyda att alla kommer in enligt ketchupeffekten. Först en, sedan en, sedan alla. Aningen stressande om man vill äta dem varma. Men charmfaktorn går inte att komma ifrån – liksom att menyn innehåller ett par riktiga höjdare.

Snabbguide Picnic

Stationsgatan 4 tel: 018-474 79 30 www.radissonblu.se/hotell-uppsala

Passar för: After work med en dryck och någon enstaka smårätt. Eller middagen med vännerna, där man fyller bordet med rätter.

Prisnivå: Smårättsmiddag (tre rätter och efterrätt), utan dryck: 250 kr. (Exempelpris.)

Prisvärt: Absolut. Smårätterna är klart prisvärda, en middag på Picnic behöver inte alls bli särskilt dyr.

Övrigt: Picnic har också en drinkmeny, som matchar de fyra matområdena på smårättsmenyn.

Picnic

TOTALBETYG (MAX 20)

15

MILJÖ: 5 SERVICE: 3 MAT: 7

Konceptigt (100 %)

Kul (80 %)

Romantiskt (20 %)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!