Plock fortsätter att plocka poäng hos stans loungesugna, och det är numera en bred målgrupp. En kväll kan man få trängas med allt från släktgäng med nyfödda bebisar till rutinerade barflugor. Trängas kan man få också bokstavligt talat. De flesta slinker in på ett glas och det är hyfsad ruljans på folk, men det är inte sällan väntetid på bord också på vardagar.
Miljön är okonstlat loungemässig, för att inte säga anonym, med ett par vanliga bord och några soffplatser. I dessa tider där "koncept" är ett nyckelord är avsaknaden av tydlig inriktning anmärkningsvärd – och det gäller också menyn. Okej, allt är smått, men här finns carpaccio och nachos bredvid varandra. Man förstår tanken i att det finns något för alla, men baksidan är att det kan kännas svårt att plocka ihop en hel måltid som känns enhetlig. Det blir lätt pommes för mättnadens skull, och så en eller två andra grejor som passar hjälpligt till.
På Plock får man numera kryssa i en blankett med sina beställningar – och Krogpatrullen älskar det! Det är ett mysterium att inte fler smårättskrogar har samma system. Krogpatrullen klottrar blanketten full och får in ett bord fullt av mat.
Vi misstänker att klassikern nachos (49 kr) säljer bra. Den är förvisso inget att hetsa upp sig över, men den funkar bra till en öl med sitt heta jalapeñohack på toppen. Pommes frites med dragonmajonnäs (46 kr) är en annan basbeställning. Pommes fritsen är föredömligt tjocka, men tyvärr lite torra. Cuban sandwich med chorizo och coleslaw (53 kr) är en annan av menyns rejälare doningar. Coleslawen är utmärkt och smakar faktiskt av kål, vilket man inte är bortskämd med, men mackan har tyvärr blivit lite av en samlingsstation för olja.
Ceasarsalladen (48 kr) är en annan helt okej rätt med saftig kyckling och stadig sälta. På den tråkigare änden av skalan finns gazpacho (45 kr), som faktiskt mest smakar som en skål finhackad gurka. Den är dock ordentligt kyld och finner sin plats som avkylare av gommen efter en munfull av fetaostfyllda pimientos (40 kr), som är en stark, enkel och god liten rätt. Finliret hittar patrullen i den alldeles utmärkta oxfilécarpaccion (65 kr). Köttet är härligt tunnskuret och tryffelkrämen mjuk och fin. Carpaccion vinner utan tvekan kvällens bäst i test.
En rätt som däremot ser ut och låter bättre än den smakar är biff med potatissallad och rödvinssås (65 kr), som serveras i en gullig liten stekpanna men är intetsägande i smaken.
På menyns korta efterrättssektion är det italienskt som gäller. Gino (52 kr) är som gino brukar vara, men dock i sötaste laget med sin vita choklad över söta frukter. Tiramisun (52 kr) är mest en marscarponechock med en obehaglig överraskning – grädden på toppen har tagit kylskåpssmak av… är det ost? Inte kul, hursomhelst. Sorbeten (25 kr) är kort och gott godast.
Efterrättsvalen kunde fräschas upp en del, men i övrigt håller Plock ställningarna väl. Allra bäst resultat får dock den besökare som återkommer och som lär sig hur man kryssar bäst i menyn för maximal utdelning och minimalt med grundstötningar.
Plock
Dragarbrunnstorg 2
Tel: 018-12 16 12
www.plock.nu
Passar för: After work, barhäng med dryck och ett gäng smårätter till.
Inriktning: Smårätter av olika slag.
Prisnivå: Tre smårätter och efterrätt: 200 kr (exempelpris utan dryck).
Prisvärt: Helt okej.
Övrigt: Drinklistan är härligt ambitiös, med separata kapitel för till exempel bourbondrinkar. Musiken lämnar däremot en del övrigt att önska. Vänta dig allt från schlager till 80-talshårdrock under en och samma sittning. Bara ett bord, för större sällskap, är bokningsbart.