Kropatrullen: Soul Food Steakhouse

Gamla pizzeria Venedig har förvandlats till steakhouse. En god idé, men bara till hälften genomförd, tycker Krogpatrullen.

Restaurang2010-01-29 06:00
Gamla pizzeria Venedig har förvandlats till Soul Food Steakhouse och plötsligt blev ett skuggigt hörn av Vaksala torg lite ljusare. Läget är förstås utmärkt. Geografiskt, naturligtvis, man ser ut över torget och den sköna stilkrocken mellan Vaksalaskolan och Konserthuset från de stora fönstren. Men också det tidsmässiga läget är bra, efter att torget redan tidigare levt upp som krogområde.
Soul Food Steakhouse, således. Ett öga på menyn avslöjar dock att det inte handlar om soul food (en afroamerikansk mattradition), utan mer om steakhouse. (Med en lång pizzameny för Venedignostalgikerna.) Inredningen är välkommet upphottad, med New Yorks silhuett på ena väggen och avskiljare som gör att man kan få sitta för sig själv om man vill det.

Det börjar bra. Quesadillas med kyckling (49 kr) är kanske ingen fröjd för ögat, men kryddstark, generöst fylld med kyckling och grönsaker - och billig. Edamamebönor med soja (39 kr) är en fräsch inledning för den som vill spara plats i magen.
Huvudrättsmenyn består, förutom kött och hamburgare, också av ett par pastarätter, sallader och fem "äkta amerikanska pizzor". Och nu blir det lite vingligare. New York strip (189 kr) utgörs av marinerad entrecote med grönsaksspett. Köttet kommer in i tre bitar, en rosastekt och två mindre, tunna och torra. Till köttet väljer vi pommes frites och chilibearnaise, som helt täcker köttet och dessutom har en oangenäm, söt karaktär. Endast grönsaksspettet med tomater, lök och champinjoner, funkar bra.

Texas steak (189 kr) består av grillad oxfilé, salsiccia, grönsaksspett och grillad majskolv. Här är köttet betydligt bättre, mediumbeställningen kommer in fint rosa och den kryddiga korven gör sig bra till. Tillvalet Idahopotatis är en paradoxal blandning av brunrostad yta och förvånansvärt mosigt innehåll.
Grillad tonfisk i papayasalsa med grillade grönsaker på spett (189 kronor) serveras också med trevligt grönsaksspett och en smaklig majsbit. Men tonfisken är brutalt genomstekt, den rödrosa strimma man vill se känns passerad med ljusår. Lika fjärran är papayan i papayasalsan som möjligen av misstag kan ha ersatts av en annan sås.
Den amerikanska pizzan Sicilian classic (119 kr), med prosciutto, rucola och körsbärstomater är strösslad med generösa mängder god skinka, men smaken är ändå oväntat tunn.

Den söta avslutningen ger en trist ­eftersmak. Retrorätten friterad camembert med hjortronsylt (59 kr) smakar förvisso som den ska, men först när man kommit igenom den hårdfriterade ytan. Grillad frukt med vit choklad (59 kr) är en ren flopp. Frukten har grillats helt kort, med har ändå hunnit få en ovälkommen smak - och lukt. ­Bananen smakar underligt och får ligga kvar på tallriken. Samma visa är det med varianten Grillad frukt med hemgjord italiensk glass (69 kr), med undantaget att glassen är god.
Ambitionen att göra ett steakhouse i anspråkslös stil vid Vaksala torg är mycket lovvärd. Men att servera grillat kött kräver större omsorg om rå­varorna. Än så länge är gamla pizzeria Venedigs spöke alltför närvarande och Soul Food Steakhouse-idén känns bara ­genomförd till hälften.
Soul Food Steakhouse
Väderkvarnsgatan 26
018-10 17 20

+ Utmärkt läge vid Vaksala torg, fint renoverade ­lokaler.

- I ambitionen att det ska finnas ­något för alla på menyn glömmer man bort att ordet "steak­house" kräver mer tyngd i kötträtterna.

Inriktning: Grill- och kötträtter, samt pizza.

Prisnivå: Låg-medel. Förrätter: 39-49 kr.
Huvudrätter: 99-199 kr(sallader från 89 kr och vanliga pizzor från 70 kr). Efterrätter: 59-69 kr.

Hemsida: Har ingen.

Miljö: Stilren kvarterskrog.

Övrigt: Lite dragigt vid fönstren, ta med kofta på vintern.

Service: Vänlig, men få i personalen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!