Krogpatrullen: Saffran Polo

Vill man ha persiskt ska man gå till Saffran Polo. Så har det varit - och så är det fortfarande, konstaterar Krogpatrullen.

Restaurang2009-09-04 06:00
Vill man ha persiskt ska man gå till Saffran Polo. Så har det varit - och så är det fortfarande. Läget och det yttre intrycket imponerar inte särskilt mycket, men krogen är värd sin promenad, särskilt för dem som inte dör av lite smakäventyrlighet.
Till en början är det klokt att beställa in lite allt möjligt från förrättsmenyn att dela på, sesambröd ingår till allt. Torshi (55 kronor) är en krispig blandning av bland annat blomkål, morot och gurka i en inläggning vars oblyga syrlighet känns som en käftsmäll. Perfekt. Vinbladsdolme med mosir (69 kronor) har tunna fina vinblad med krämig och god mosir (yoghurtröra) till.

Till huvudrätt är valmöjligheterna till synes oändliga, men det är många helgarderingar i form av pizza, ett par pastarätter och något i sammanhanget så obegripligt som rödspätta med remouladsås! Självfallet är det ju de persiska grillrätterna och grytorna man ska ta. Annat är bara dumt. På grill­sidan består variationerna av lammfilé/-färs, kyckling och nötfärs plus grillad tomat. Smartast är att dra in en Saffran polo special, för förvisso saftiga 239 kronor, om man vill täcka in det mesta. Andra alternativet är deras "fyra små rätter" (199 kronor) där man kan smaska i sig två av grytorna, Ghejme bademjon (lamm och aubergine med gula linser) och Ghorme sabzi (lamm och röda bönor) samt ett kycklingspett och ett lammfärsspett. Grillsmaken är bra, men lammet är i både filé- och färsform ganska mesigt, men mört. Kycklingen är den raka motsatsen till torr, faktiskt nästan mjuk som färs. Lite mystiskt. Grytorna å sin sida är runda och fina i smaken men lite fega i kryddningen, även om persisk mat ska vara mild till sin natur.

Den tredje grytan på menyn, Fesenjon (159 kronor) är speciell och får modet att sjunka en smula: en skål med vad som ser ut som en brun sörja åtföljs av en oinspirerad tallrik ris. Smaken står dock i omvänd proportion till skönheten. Makalöst möra kycklingbitar täcks av en mild sås med tydlig syrlig och lite kärv smak från granatäpple.
Dessertutbudet är något ojämnt. Men vågade bör testa Faloodeh (69 kronor): lemonad, rosenvatten och glasnudlar (!) - en minst sagt exotisk mix som faller under kategorin "mer intressant än god". Ändock ett charmigt inslag. Saffransglassen (69 kronor) har fin saffranssmak, men är alldeles för isig. De få pistaschnötter som följer med är dessutom saltade, vilket inte riktigt gör sig ihop med glassen.
Sammanfattningsvis: vill du bli riktigt nöjd ska du gå in för småplocket och grillen.
Saffran Polo

+ Persisk mat är god och uppfriskande. Helt ­enkelt.
- Många huvud­rätter är tämligen likartade i stil och smak. Pliktskyldiga grönsakstillbehör i form av gurka, tomat, rödlök och isbergssallad är alltid lika trist.

Info: Vaksalagatan 35, 018-150120, www.saffranpolo.se
Inriktning: Persiskt.
Prisnivå: Låg/mellan. Förrätter 20-79 kr, varmrätter 79-239 kr, pizzor 75-100 kr, efterrätter 39-69 kr.
Miljö: Långt från de vanliga, deppiga kvarterskrogarnas brist på ambition och stolthet. Låt vara att det är överdekorerat till kitschighetens yttre gränser med alla maffiga tavlor, gjutna krigarstatyetter, ljusstakar och 90-talsväggvinställ. Trivselvärdet är ändå högt.
Service: Uppmärksam, inget särskilt att anmärka på.
Övrigt: Till maten, beställ gärna drycken dogh (lite som en indisk lassi) med yoghurt, torkad mynta, salt och mineralvatten.
Hemsida: Bra, självklara saker som menyer och kontaktuppgifter samsas om utrymmet med persiska ordspråk och fakta om Iran.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!