Krogpatrullen: Pipes of Scotland

Ölmenyn lång och matmenyn kortare, som sig bör på en pub. Krogpatrullen låter sig värmas av charmen på Pipes of Scotland.

Restaurang2010-02-12 06:00
Effekten är lyckad. Från ett av Uppsalas tristaste gathörn öppnar man en dörr och kliver in i ... Skottland. Blommiga tapeter, vackra lampor, mörka trämöbler, pubkuriosa i form av flaggor och lustigheter - i vanliga fall tar sådant en livstid för en pub att samla på sig, men Pipes of Scotland har återskapat stilen med charm och säkerhet.

På pubvis är ölmenyn lång och matmenyn kortare. Bland de tre förrätterna sticker het gulasch med spiskumminsfärskost och vitlökskrutonger ut (55 kr som förrätt/110 kr som huvudrätt). Köttet är rejält mört, smaken mustig och kryddningen lagom het. Det är både prisvärt, värmande och mättande. Charktallriken (70 kr) består av serranoskinka, ölkorv och god salami. Varianten av förrätten gubbröra (55 kr) serveras på rågbröd och skiljer sig en aning från den traditionella klassikern, bland annat saknar vi dill och gräslök, och de friterade strimlorna av palsternacka är mer för ögonen än gommen. Men ansjovissältan är hygglig.

Skottland eller ej, nuförtiden är en pub ingen pub utan hamburgare. Bland huvudrätterna sägs Hamburgare Pipes Style (125 kr) vara ställets klassiker. Den utgörs av ett rejält stycke välkryddat, grovmalet oxkött med bacon i ett grovt bröd. Den är lite för välstekt, men god, och serveras med pommes frites av standardtyp och en lyckad dressing med bruna senapskorn. Kryddig korv (155 kr) med surkål, senapsbuljong och potatispuré är en vällagad höjdare, rejäl och med kraft i den senapskornskryddade buljongen.
Och så var det förstås den obligatoriska Fish supper/fish'n'chips (128 kr). Den gör tyvärr inte krogpatrullen alls lika glad. Den ensamma fiskbiten består mest av frityrsmet. Pommes fritesen är det inget fel på, men med så lite fisk och en fet majonnässås blir det för mycket fett och salt.

Pipes of Scotlands efterrätter är mer eleganta än pubrejäla - en trevlig överraskning. Egen nyponsoppa (60 kr) har intensiv och värmande nyponsmak och serveras med vaniljglass och kardemummaskum. Varm chokladbakelse (65 kr) är en riktig liten fondant - en ihålig chokladbakelse med ett krämigt innanmäte som väller ut över en god, mörk sylt. Kakan är, som sig bör, inte särskilt söt, har god chokladsmak och är perfekt gräddad. Jordgubbssorbeten är pricken över i.
Trots avsaknaden av nationalrätten haggis på menyn är drömmen om Skottland i Pipes of Scotlands tappning skön att drömma. När man kliver ut på gatan igen är man värmd i både mage och hjärta.
Pipes of Scotland
Kungsgatan 27
018-480 50 02
Inriktning: Skotsk pub.
Prisnivå: Medel. Förrätter 55-70 kr. Huvudrätter 99-169 kr. Efterrätter 60-65 kr.
Miljö: Skottlandsromantik med mörka trämöbler, blommiga tapeter och uppstoppade djur. Och den skotska flaggan, förstås.
Service: Uppmärksam trots fullsatt lokal.
Övrigt: Lång öllista på 19 fatöl och 70 flasköl, med öl som kommer från länder långt utanför de brittiska öarna. Bra utbud av whisky.
Hemsida: Mat- och dryckesmenyer, samt info om afterwork, provningar m m.

+ Mysig och ombonad miljö, utländsk och hemtrevlig i ett.
- Klassiska pubrätten fish'n'chips kunde varit roligare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!