Krogpatrullen: New India

New India kör ett välkänt koncept: Mängder med indiska rätter indelade efter tillagningssätt. Men det generella intrycket är att stället är i behov av en nystart, tycker Krogpatrullen.

Restaurang2009-08-21 06:00
Uppsala är inte direkt nedlusat med indiska restauranger. Nyligen öppnade Indian Mahal i samma lokaler som tidigare hyst Gandhi, Indian nights och floppen Nangijala. Sedan tidigare finns Indian Kitchen (testad i fjol) och New India som drog i gång i slutet av 2004.
Konceptet är ofta detsamma: mängder med rätter som delas in i olika kategorier utefter tillberedningssätt och ingredienser/kryddning där valet oftast står mellan kyckling, biff, räkor, lamm som huvudinslag. New India är inget undantag med sina 47 rätter, men man kan misstänka att många gäster går på bufféalternativet (120 kronor) för att få sig en variations- och omfångsrik middag. Och för all del, buffén är ett bra val vad gäller varmrätterna som oftast, lite beroende på tidpunkt, är fräscha. Men presentationen är väl sådär, tallrikarna är nötta och gråa i botten och salladsbordet oerhört klent (isbergssallad, oliver, inlagda persikor ... brrr).

Från à la carten bör man ta sig ett par samosa för ynka 35 kronor. De frasiga trekanterna fyllda med grönsaker, potatis och chili doppas i en söt sås som balanseras med mynta. Mums, och billigt. Håll däremot undan för det förvisso luftiga och knapriga papadambrödet: den mango chutney som serveras till smakar, och ser ut som, allt annat än mango chutney. Bittert och parfymigt.

Bland specialrätterna återfinns Hiryali balti (150 kronor) som är spetsad med limepickles och chili. Rätten har skapligt drag i sig men är väl oljig och lamm- och kycklingbitar är omväxlande torra. Än mer drag är det i Korai med tikkamarinerad kyckling (130 kronor). Koraigrytan är fräsande het med stora bitar paprika, lök och tomat samt ditt val av huvudingrediens. Det kan dock konstateras att kycklingen blir torr, men att rätten i övrigt bjuder på allt som en stark rätt ska: svettig panna och tårar i ögonen. Men så mycket smak av utlovad ingefära, vitlök och spiskummin hittar inte de bedövade smaklökarna.

Desserterna brukar inte vara några roliga historier på indiska krogar och vid ett av besöken på New India fanns inte ens Lassi att tillgå. En fadäs som borde ge snudd på näringsförbud.
Nåväl, deras kokosglass (30 kronor) är en glad överraskning. Kitschig och ljuvlig på samma gång: glassen serveras i ett fejkat kokosnötskal men smaken av härlig färsk kokos går inte att ta miste på. Mangoglassen (35 kronor) är emellertid trist, och garanterat smält och omfryst minst en gång.
Visst går det att äta skapligt på New India. Men det generella intrycket är att stället är i behov av en nystart. Servicen är undermålig och miljön andas läge för hämtmat snarare än långsittning.
New India
Info: Bäverns gränd 5 A, 018-12 25 90, www.newindia.se
Inriktning: Indiskt.
Prisnivå: Låg. Förrätter 25-55 kr, varmrätter 100-190 kr, efterrätter 30-50 kr.
Miljö: Vita väggar som ramas in av mörkt trä, en stor Taj Mahal-tavla på ena kortsidan, något som påminner om juldukar på borden.
Service: Släpig och ointresserad. Kom igen!
Övrigt: -
Hemsida: Innehållsrik och ambitiös vid första anblick, men inte väl underhållen. Under fliken evenemang tipsar man om nästa händelse i september ... 2007!

Uppåt: Många valmöjligheter.
Nedåt: Slarv med service och detaljer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!