Krogpatrullen: La Fleur

La Fleurs ankomst har gjort Österplan och hela Höganäs lite snofsigare. Krogpartullen äter gott, men helhetsupplevelsen är inte fläckfri.

Restaurang LaFleur på S:t Persgatan 22.

Restaurang LaFleur på S:t Persgatan 22.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Restaurang2010-06-18 06:00

Hörnet vid järnvägen på S:t Persgatan är ett udda ställe. På ena sidan finns ett vackert nybygge, på andra sidan en parkeringsplats och ett gatukök. Samma sida (van)pryddes tidigare av en videobutik som nu är borta, må den vila i frid. I stället har också denna sida blivit elegantare sedan La Fleur – en krog med hög svansföring – har tagit lokalerna i anspråk.

Man gnuggar sig i ögonen när man kliver in genom dörren. Fondväggen med knallrosa rosor mot i övrigt svart, det mörka taket med lysdioder, ger vibbar av nattklubb och bjuder in till skämt om Finlandsbåten. Det är märkligt och olyckligt och skaver obekvämt mot helhetsupplevelsen av att äta på ett finställe där man serverar med vit handske.

Menyn känns betydligt mer inspirerad och skapar beslutsvånda. Valet Nässelsoppa (95 kr) till förrätt visar sig dock vara rätt. Kombinationen med enrisrökt abborre är ljuvlig. Förrätten Pilgrimsmusslor med sommarsallad (115 kr) är läcker och rolig. De rara, syltade granskotten bland primörerna gör sig utmärkt till de perfekt grillade musslorna. Murklorna göre sig knappt besvär. Grillad sparris, getost från Gullspira gård (Gimo) och dressing på kallpressad rapsolja (105 kr) smakar bra, men det känns väl enkelt för pengarna.

Bland huvudrätterna finns en finfin Vitvinsbräserad sida Osso bucco (195 kr), med saffransrisotto, tomater och gremolata. Den består av en smakrik bit fläsk med härlig risotto. Gremolatan hamnar i marginalen och känns onödig. Samma öde möter ärtorna som serveras till

Kanin från Vreta gård (195 kr). Mellan det fina köttet, den söta korven (oannonserad) och de underbara primörerna, blir ärtpurén ett sött tillbehör för mycket.
Kummelryggen (240 kr) serveras med musselbuljong, musslor, vildsvamp och primörer och är riktigt njutbar. Det är sparsamt med svamp, men den försvarar sin plats trots att det är trångt på tallriken bland morötter, gulbetor, bönor och musslor.

På efterrättsfronten visar sig Färska, inkokta persikor ”Melba” med pistage, färska hallon, hemgjord vaniljglass och maränger (95 kr) vara ännu mer än så. Som stomme tronar en skiva ljuvligt smörstekt sockerkaka, och över marängen ligger ett knäckflarn. Det blir faktiskt för mycket av det goda... Kardemummabakad rabarber med getmjölksglass (95 kr) smakar fräscht och fint, men rabarbern är för hård och trådig för att ätas med den sked som bjuds. Det känns som en miss under bästa rabarbersäsong.

Osttallriken (120 kr) följer det uppslagna getostspåret med tre olika sorters getostar. Två ganska mesiga medan den tredje är en riktig örfil innan det urgoda brödet med aprikos och nötter gör sitt jobb som avrundare. Pumpamarmeladen kunde man dock klarat sig utan. Priset är också väl saftigt.

La Fleur har helt klart gjort stadsdelen Höganäs till ett snofsigare ställe. Men mellan de höga höjderna finns ännu ett darr på manschetten och det helgjutna krogbesöket finns något steg bort.

La Fleur
S:t Persgatan 22
www.restaurantlafleur.se
018-123450

Inriktning: Svenskt med en del närproducerade råvaror och influenser från flera olika länder.
Miljö: Mörkt och ganska svulstigt med nattklubbsvibbar och en gnutta 90-talsretro.
Service: Hörsam men opersonlig.
Prisläge: Medel–hög. Förrätter: 95–120 kr.Huvudrätter: 185–295 kr. Efterrätter: 45–120 kr.
Hemsida: Japp, här finns all info man behöver från meny till stadskarta.

+ Varierad och lockande meny

- Inomhusmiljön är inte så lyckad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!