Krogpatrullen: Jay Fu's

Jay Fu's i Saluhallen bjuder på en lyckad asiatisk-amerikansk berg-och-dalbana, skriver Krogpatrullen.

Restaurang2009-03-06 00:01
Efter att ha varit en stad med nollutbud vad gäller asiatisk cross­over erbjuder Uppsala numera två schysta ställen: förra årets bästa nykomling Oasia och färska Jay Fu's i Saluhallen. En figur vid namn Jay Fu - legendarisk kung fu-mästare/krögare - sägs utgöra inspirationen till deras "Amasian steakhouse". Konceptet må vara lite corny, men sättet man fullföljer det på är berömvärt. Miljökänsla och detaljfinish är på topp, bara sådana saker som att man blir imponerad över menyns vikfunktion och att man inte glömmer toalettbesöket i första taget (på ett positivt sätt, alltså) gör mycket för helhets­intrycket.

Att beställa en Raw plate shaolin som start är inte dumt. Du får förvisso punga ut med 145 kronor, men de fyra råa smårätterna (tonfisk, biff, lax och hälleflundra) är en varierande men delvis utsökt upplevelse där den yuzumarinerade laxen och biffen med avokado-wasabikräm drar längsta strået medan övriga fiskar är något trådiga. Vågar ett ställe sig på en skaldjurscocktail bör den testas. Jay Fus variant (135 kronor) är en underbart skummig, färgrik soppa med såväl tonfisk som pilgrims­mussla, men tyvärr smakar den lite överdrivet citrussyrligt.

Eastern Sunday Roast (210 kronor) - grillad kalvrostbiff - serveras med asiatisk råkostsallad vars smak förhöjs med en passionsfrukts-ingefärsdressing. Men har man satt i sig en förrätt med heta smaker blir köttet lite tamt i sällskapet. Önskar du få en Tenderloin vs King crab (295 kronor) medium-blodig får du in ett par duktigt möra bitar som fått grillränder på ena sidan men behållit sin röda lyster på den andra. Köttet är smakrikt, men krabban vinner matchen med sina läckra ben. De är dock på tok för få till antalet.
Efterrätterna blandar och ger. I Amasian Frostbitten Fruits (95 kronor) är basen marinerade tropiska frukter ackompanjerade av en frisk och förtjusande granité (italiensk isglass) på tropiskt te som fräschar upp efter en massiv, het matkväll. En dystrare vaniljcurd kapslas in av en smart uttänkt, men lite läskig, kolagelé som förhindrar att curden och den härliga fruktsås, som bildas när isglassen smälter, geggar samman. Över alltihop ligger knapriga kardemummakrutonger och värmer själen. Betydligt frostigare blir man av att beställa in The American chocolate dream (95 kronor): en bastant kaka med en kolsvart, blytung sås och en gans­ka skum vitchokladglass på toppen. Det är helt enkelt svårt att vilja få i sig allt. Macademianötterna till är det bästa med rätten.

Sammantaget är emellertid Jay Fu's en fläkt så frisk att man går ut från stället med en helt ny frisyr. Att maten åker lite onödig berg- och dalbana är egentligen nästan charmigt på något sätt. Det har tjatats rätt länge om att det numera ska vara en upplevelse att gå på krogen, inte bara de gamla vanliga uppläggen och saggiga servicen. Med Jay Fu's inträde blir det lösa snacket hård verklighet, som en välriktad kung fu-spark.
Jay Fu's
Inriktning: Amerikanskt möter asiatiskt. Flera klassiska steakhouse­rätter, till exempel porter house steak.
Prisvärt: Well, billigt kan man ­knappast kalla ­stället. Men man får i vissa fall mycket för pengarna.
Förrätter: 95-145 kr.
Huvudrätter: 185-325 kr.
Efterrätter: 85-115 kr.

Atmosfär: Mysig, uppsluppen. Sköna detaljer i inredningen, som den blåbelysta väggen på ena kort­sidan och de udda lamporna.

Service: Bra. Berättar frikostigt om maten. Trevligt med aptit­retare.

Hemsida: Snygg. ­Förstärker konceptkänslan med menypresentationen och den tuffa videon om Jay Fus liv och ­leverne. Även onlinebokning.

Adress: Saluhallen
Telefon: 018-15 01 51
Hemsida: www.jayfu.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!