Krogpatrullen: Fugu

Vid ingången hänger en kopia från ett test i UNT fredag 2006. Betyget var klart bra. Således dags för återbesiktning, även om patrullen knappast känner sig främmande i lokalerna efter att ha lassat i sig en och annan lunchbuffé tillsammans med vad som ibland känns som halva Uppsala.

Restaurang2009-09-18 07:03
Men den upprätta självserveringen i all ära, det finns också en rejäl meny att slå sig ned och utforska. På förrättsfronten går självfallet dumplings (35 kronor) i spetsen: Man får in tre stycken frasiga, stekta små degknyten med mild fyllning av fläskkött som doppas i soja. Mums. Fugus räkvårrullar på thailändskt vis (45 kronor) är än frasigare och mår bra av att få sig ett pikant dopp i den medföljande sötchilisåsen. Gratinerade musslor på japanskt vis är emellertid en mer "diffus", och okarakeristiskt dyr (65 kronor), förrätt: två trötta musslor under ett konstigt ströbrödssmuligt täcke som dövar själva musselsmaken.
Liksom hos många av Fugus asiatiska restaurangkamrater finns det gott om huvudmål att välja mellan, men det är mest kosmetiska variationer. Egentligen borde de stryka alla biff och bambuskottare och låta kvällsmenyns lite skojigare rätter klara sig själva.

Stekta nudlar med fisk och skaldjur är med sina 169 kronor dyrast på menyn och inget för minimalister: tallriken är sprängfylld med musslor, jätteräkor, pilgrimsmusslor och bläckfiskbitar ovanpå nudlarna. Allra överst ett stycke lax som tyvärr grillats duktigt torr. Mätt blir man och rätten har en alldeles lagom touch medelhetta, men man hinner faktiskt tröttna någonstans halvvägs då smakerna inte är så värst distinkta. Ungefär samma öde drabbar den wokade ankan med ingefära (129 kronor): den första kicken av ingefära smakar fräscht, men den drunknar snart (liksom de knapriga grönsakerna och rejäla skivorna anka) i den salta och tråkigt bruna woksåsen.

Bättre drag är det i fläskkött i blackbeansås (för ynka 75 kronor), en aptitlig blandning av tunnskuret fläskkött och lagom spänstiga grönsaker. Rätten har en behaglig hetta och får subtil smak av såsen med fermenterade svarta bönor som har en aningens ton av lakrits. I bakgrunden finns dock den metalliska glutamatsmaken som ständigt är närvarande på asiatiska restauranger, vilket leder oss till en annan gemensam sak: de trista desserterna. Varför inte satsa mer på färsk frukt? Det bästa är nog att sippa i sig jasminteet, vara nöjd och betala för sig. Men den sötsugne blir emellertid inte besviken på klassikerna friterade banan med vaniljglass (35 kronor).

Slutsats: det är värt att skippa det säkra alternativet - buffén. Om inte annat för dumplingarna. Men Fugu skulle kanske försöka ta sig till nästa nivå efter att ha kört samma race i ganska många år nu. Ändå håller man sig klart över "kinakrog"-snittet.
Fugu
Drottninggatan 5,
018-13 89 77

+ Billigt! Stabil buffé. Bred meny.
- Fler rena smaker efterlyses. Lite för buffécentrerat.

Inriktning: Asiatisk. Mest thailändska och kinesiska inslag. Främst bufféställe. Även Karaoke i källaren!
Prisnivå: Låg. Förrätter: 35-45 kr, soppor 45-55 kr, varmrätter 75-168 kr, efterrätter 35-45 kr.
Miljö: Ganska ljus och avskalad vilket är en bra kontrast till det murriga standardupplägget för liknande ställen. Men lokalen känns inte längre lika fräsch som tidigare. Inte så trevligt att upptäcka fläckar på sittdynan sekunden innan rumpar landar.
Service: Helt okej. Men kanske inte den rappaste som går att uppleva plus lite småmissar.
Övrigt: Prisvärd buffé såväl dag- som kvällstid, inga större skillnader.
Hemsida: -
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!