Krogpatrullen: Eko kök och bar
Eko kök och bar, också kallat Ekocaféet, blandar spanska tapas med svenska hemlandstoner. Resultatet varierar, men är man träffsäker i sina beställningar kan det bli riktigt gott.
Menyn blandar klassiska spanska tapas-varianter med svenska, regionala hemlandstoner. Här återfinns både lokala kalkoner och norrländska renar. Resultatet är gott - och blandat.
Souvas, det rökta renköttet som nästan är en utdöd samisk delikatess, serveras i två varianter. Goijke souvas (49 kronor) är torkat kött serverat med parmesan lagrad i 36 månader, lingonbalsamico och knäckebröd. Renkött i tunna små skivor men betoning på små och få. Parmesanosten är däremot rikligt tilltagen, god och krämig med hög sälta. Souvas är gott i sig men försvinner lite i parmesandominansen. Lingonbalsamicon saknar smak av just balsamico och är mer som en fast form av lingonsylt. Mer lyckat är då den enklare varianten, souvas stekt i smör och persilja (69 kronor) där den rökta smaken kommer helt till sin rätt.
Ytterligare ett bevis på att det enkla ofta är det genialiska är Verduras marinadas (45 kronor). Ångade morötter och blomkålsbuketter med perfekt tuggmotstånd i en uppiggande dressing av olivolja, mynta, koriander, honung och chili. Samtliga patrullhänder sträcktes gång på gång efter den lilla keramikskålen.
En skål som inte är lika upplyftande är den med vitlöksmarinerade kycklingvingar med barbequesås och lingon (40 kronor). Vingarna, modell jumbo från Hagby gård, ser visserligen inbjudande ut med sin köttighet, men lever inte upp till sitt yttre. Av vitlök finns inte ett spår och såsen är mer än lovligt mesig. Lingonen räddar det hela något. Även den klassiska spanska tortillan med potatis (45 kronor) är en besvikelse. En kompakt potatiskaka som har föga gemensamt med det spanska äggstinna originalet.
Patrullen söker istället tröst i de hemrullade, rosmarindoftande kalkonköttbullarna i tomatsås (50 kronor). Stora, rejäla och läckra med frisk smakrikhet både i bullar och sås.
Även bland desserterna återfinns både flippar och floppar. Den svenska ostbrickan (85 kronor) serveras med en skiva rönnbärsmarmelad och är en perfekt avslutning. För den som är ute efter ett sött slut rekommenderas ekologisk Spoom glass (69 kronor) från Ångermanland. En glass gjord på bär och äggvita, utan mjölk. Resultatet är en sorbetliknande skapelse där bärsmaken formligen exploderar i gommen. Crème caramelen (69 kronor) borde däremot aldrig ha lämnat köket. Istället för den klassiska något dallriga vaniljrika puddingen serveras en kompakt millimeterhög liten sak med intetsägande söt smak. Både glassen och crème caramelen serveras dessutom med något som är misstänkt likt färdig sprejgrädde. En klick god, lättvispad ekologisk grädde hade föredragits och dessutom passat bättre in i helhetskonceptet.
Här gäller det att vara träffsäker, lyckas man pricka in topparna bjuder Eko kök och bar på en behaglig prestigelös kväll.
Eko kök och bar
Drottninggatan 5, 018-12 18 45, www.ekocafeet.se
Öppettider: mån-tis 11-19, ons-lördag 11- 23.
Inriktning: Ekologisk, medelhavsinspirerad restaurang och kafé. Tapas- och vinbar onsdag till lördag från klockan 17.
Prisnivå: Medel. Tapas 39-69 kronor, kvällens soppa 109 kronor.
Miljö: Nakna tegelväggar som pryds av ständigt skiftande konst. Bekvämt och avslappnat med möjlighet till förtroliga samtal.
Service: Effektiv men inte inställsam.
Plus: Även vegetarianen kan äta sig mätt.
Minus: Det är kallt som attan i lokalen.
Hemsida: Utan meny och med ett program från hösten 2009 är den föga informativ.
Drottninggatan 5, 018-12 18 45, www.ekocafeet.se
Öppettider: mån-tis 11-19, ons-lördag 11- 23.
Inriktning: Ekologisk, medelhavsinspirerad restaurang och kafé. Tapas- och vinbar onsdag till lördag från klockan 17.
Prisnivå: Medel. Tapas 39-69 kronor, kvällens soppa 109 kronor.
Miljö: Nakna tegelväggar som pryds av ständigt skiftande konst. Bekvämt och avslappnat med möjlighet till förtroliga samtal.
Service: Effektiv men inte inställsam.
Plus: Även vegetarianen kan äta sig mätt.
Minus: Det är kallt som attan i lokalen.
Hemsida: Utan meny och med ett program från hösten 2009 är den föga informativ.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!