Krogpatrullen: Bistro Hijazz
Trivsamma Bistro Hijazz brottas med brister i köket och krogpatrullen önskar sig en uppfriskande nystart.
Förrätten västerbottenplättar med forellrom, rödlök och smetana (120 kr) serveras med generösa mängder tillbehör och precis rätt frasighet, även om man kunnat önska mer västerbottensostsmak. Förrättsmenyn är kort, men Krogpatrullen tar sig an också meze/tapas-menyn. Hijazz turktallrik (100 kr) består av lamm, bulgur och bönor och smakar riktigt fint, med perfekt balanserad hetta och sötma i kryddningen. Fungerar utmärkt att dela på.
Huvudrättsmenyn har en hel avdelning med turkiska guveç-rätter, en slags gryträtter. Karides guveç (160 kr), är en variant med scampi och första tuggan ur den fräsande heta grytan är lovande, en mustig blandning som värmer fint en vinterkväll. Curryn ger det hela en lagom skjuts. Men scampin har fått koka för länge och resultatet är segt. Riset som serveras till är överkokt, vilket gör att det som helhet bara blir okej.
Hijazzklassikern Berusad kyckling (170 kr) lanseras som majskyckling i rom med bönor och sötpotatis. Men kartan stämmer inte alltid överens med terrängen och att den utlovade sötpotatisen visar sig vara vanlig klyftpotatis och morot är en besvikelse. Att kycklingen är torr likaså. Desto gladare är de svarta bönorna, med lagom tuggmotstånd och sötma. Men bara bönor gör ingen huvudrätt.
Lammrostbiff med murkelsky, vitlökspuré och klyftpotatis (190 kr) är inte heller så bra som man önskat. Lammet är alldeles för torrbakat, och allt blir såsigt när de oljiga potatisarna efterhand blir alltför närgångna med murkelskyn (som även fått oönskat sällskap av champinjonskivor). Den ugnsbakade tomaten hjälper inte heller till.
Desserterna är få men välkommet varierade. Valnötsbaklava (70 kr) är precis som den ska vara, söt, seg, frasig och mäktig. Saffransparfait med björnbärssås (80 kr) är en rejäl portion rund och gräddig parfait med generös saffranssmak. Fransk kladdkaka med punschgrädde (60 kr) smakar bra enligt formeln en kladdkaka är en kladdkaka är en kladdkaka. Gräddens punchsmak är däremot snällt sagt subtil. De björnbär som serveras till är samma som till parfain och är goda, men i kladdkakefallet oannonserade.
Framåt kvällarna kan man få en konsert till maten. Påtår erbjuds till kaffet och stämningen är gemytlig. Bistro Hijazz har karaktären av ett trivsamt ställe där portionerna är stora och priserna överkomliga. Men med tanke bristerna i framför allt huvudrätterna önskar man att Bistro Hijazz kunde satsa på en uppfriskande nystart. Både i köket och på menyn.
Bistro Hijazz
Info: Centralstationen, tfn 126614,
www.hijazz.se
+ Enkelt och gemytligt.
- Samma rätter år efter år.
Inriktning: Olika matkulturer i blandning.
Prisnivå: Medel. Förrätter 120 kr, tapas/meze-rätter 60-100 kr, huvudrätter 80-200 kr, efterrätter 60-80 kr.
Miljö: Luftig och anspråkslös, med märkligt blandad inredning.
Service: Familjär och uppsluppen, men inte så snabb.
Övrigt: Hijazz har provat en ekologisk meny, som nu har försvunnit.
Hemsida: Menyn som pdf, väl uppdaterat konsertprogram.
Info: Centralstationen, tfn 126614,
www.hijazz.se
+ Enkelt och gemytligt.
- Samma rätter år efter år.
Inriktning: Olika matkulturer i blandning.
Prisnivå: Medel. Förrätter 120 kr, tapas/meze-rätter 60-100 kr, huvudrätter 80-200 kr, efterrätter 60-80 kr.
Miljö: Luftig och anspråkslös, med märkligt blandad inredning.
Service: Familjär och uppsluppen, men inte så snabb.
Övrigt: Hijazz har provat en ekologisk meny, som nu har försvunnit.
Hemsida: Menyn som pdf, väl uppdaterat konsertprogram.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!