Jay Fu's håller stilen

Krogpatrullen besöker Jay Fu’s, som kryssar mellan amerikanskt och asiatiskt med god en portion humor, och konstaterar att man alltjämt håller stilen.

Saluhallen .Jayfu

Saluhallen .Jayfu

Foto: Jörgen Hagelqvist

Restaurang2011-11-11 06:11

Jay Fu’s slog upp portarna vintern 2009 och överraskade Uppsala med sin amerikansk-asiatiska crossover och cowboys på toaletten. Krogpatrullen var där när stället var nytt och imponerades av både maten och miljön. Sedan dess har en del vatten flutit under Fyrisåns broar. Jay Fu’s närmar sig sin treårsdag, Svenssonskoncernen har öppnat Stationen och Krogpatrullen är nyfiken: Håller Jay Fu’s stilen?

Förrätterna har varit Jay Fu’s bästa gren, och är så nu också. De är inte billiga, men här ges kökets fantasi friast spelrum. Goose + beef = true (165 kr) är en av de ljuvligaste förrätter patrullen satt i sig på ett tag. På en stekt brödskiva breder ett täcke krämig gåsleverpaté ut sig och överst ligger fint skivad oxfile som fått några stänk rökig vinägrett över sig. Förrätten Chips n’dip (145 kr) är en rent lukullisk förlustelse i form av sex små potatischips med tre olika fyllningar. Amerikansk löjrom samsas med citron- och algkräm, laxtartar tronar på yuzukräm med soja och chili och karljohanssvamp toppas med med tofu och tryffel. Underbart. Tempura Fu (125 kr) är i sammanhanget ingen märkvärdighet, men den frasiga frityren runt grönsakerna är en höjdare, och med vitlöksmajonnäs- och sojadippsåser till är den en fin start.

Bland huvudrätterna imponerar Yellowfin tatachi (245 kr), en lättgrillad tonfisk som lämnar en tunn rökslöja i gommen. Fisken serveras med potatispuré och en syrlig smörsås smaksatt med den återkommande yuzufrukten. Som en kul detalj har tonfisken dekorerats med popcorn med tryffelsmak. Tenderloin super deluxe (375 kr) är en märkligare upplevelse. Som helhet är den röriga rätten ett smärre lustmord: med en vilsen avokadosalsa, en hög smör, potatispuré, romansallat och inte minst en gratinerad hummer. Spiken i kistan är pölen av stark skysås som köttet vilar i, och som förstör allt den nuddar vid - även köttet, som annars är stekt till perfektion.

Sur gris (215 kr) är bättre. Den sura grisen består av långgrillad grissida, med en fin sötsur glaze på citrongräs. Yuzuriset som serveras till påminner om en limedoftande risotto, medan bok choi och grapefrukt utgör ett välkommet fräscht tillbehör till den goda grisen, som dock gränsar till att vara för tuff för kniven på sina ställen.

Åtminstone en av efterrätterna håller samma klass som förrätterna, Grandmother Smith (95 kr). Det rör sig om en tjusig äppeltempura, friterade knyten med äpplen. De små sötnosarna doppas i vaniljkola eller limekaramell och äts sedan med en sorts müsliblandning och vaniljglass. Som avrundning har man en äppelsorbet med distinkt äppelsyrlighet. Husets hemgjorda glass (85 kr) serveras vackert i små byttor med smaker från vanilj till mandarinsorbet. En pålitlig avslutning.

Jay Fu’s håller alltså stilen med asiatiskt finlir och rejäla amerikanska smockor kombinerade med humor. Förrätterna fortsätter att vara deras styrka – här kombineras äventyrlighet med elegans och Krogpatrullen går ibland ner i spagat i ren förtjusning. Att en och annan huvudrätt havererar kan med lite god vilja ses som en bieffekt av den sköna kreativitet köket alltjämt förfogar över.

Jay Fu´s
Saluhallen 
018-150 151 
www.jayfu.se

BETYG
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!