Jay Fu's har fått matglada Uppsalabor att gå ned i spagat i snart fem år nu. Menyerna har känts som kreativa slagserier och på ett oberäkneligt och uppfriskande sätt blandat högt och lågt. Patrullen styr alltid mer än gärna stegen mot Saluhallen för att se om Jays spänst är vid fortsatt god vigör. Och det är inget snack den här gången heller, men om vi får ge ett råd så är det att utöva lite inredningsmässig kung fu – för nu kan vi det här konceptet och miljön och längtar efter en nytändning.
Menyn har däremot nyligen uppdaterats och patrullen ger sig i kast med något som heter Light, hot, fresh (165 kr). En liten skapelse i form av en ceviche på skaldjur. Marineringen är inte med lime, utan ersatt med citrusfrukten yuzu. Små marinerad bitar av hummer, pilgrimsmussla, räkor och tonfisk serveras på avokadokräm. Det är lätt och friskt, men chilin i marinaden blir stundtals påträngande. Ur maki-menyn är det en god idé att ta in en crab schack (145 kr). Friterad glaskrabba är huvudingrediens tillsammans med habaneromajonnäs och passionsfrukt. Krabbsmaken är rund och härlig, men av någon anledning proppar man in en massa salladslök i rullarna som tar över. Bäst är tveklöst Reincarnation complete (165 kr): en långsmal, luftig brioche får ett rejält lager anklevermousse över sig och sedan draperar man in den med flortunn oxfilécarpaccio och droppar lite tryffelvinaigrette här och där. Den gäst som inte smälter ned i stolen av lycka och sedan reinkarneras som Jay Fu-fan är gjord av sten.
Lekfullheterna fortsätter på huvudrättsidan. Det är inte varje dag man äter fläskkotlett på krogen, men det är förstås inte vilken kotlett som helst utan ett parmesanpanerat monster (225 kr). Köttet är fint stekt, paneringen är ljuvlig och pumpan som serveras till kompletterar fint. Den stuvade spenaten till är faktiskt för chilihet för att riktigt funka. Fiskrätten Monkie BBQ (325 kr) är en varsamt grillad marulk som är saftig, välkryddad och välsmakande. Den ackompanjeras av en drös med små tillbehör (chilipeppar, gurka, rostad majs, rättika). Mer av yuzuhollandaisen och färre tillbehör hade rätten vunnit på. Däremot är den rökta blomkålspurén bara så läcker.
Priset, på alla sätt och vis, tar lämpligt betitlade Decadence – grillad oxfilé med hummer, bacon-potatispuré, en hög tryffelbestänkt finskivad fänkål och som till sist en rejäl klick ankleverterrin som ligger och smälter på köttbiten. Vill du känna dig som Elvis för en kväll är det här ett givet val. Smaksinnet och magen slår volter av skräckblandad förtjusning. Emellertid känns fänkålen helt malplacerad och hummern serveras alldeles för lättgrillad. Men kul är det. Och kostar gör det. Hela 395 kr!
Rejält prisvärd är däremot desserten Bananarama (95 kr). Här gifter sig en härlig brownie lyckligt med mumsig chokladmousse, bananglass och kokossorbet. Jays Bento box (med yuzubrulée, mandarinsorbet, saltlakritsmaräng och mandelmuffin) är en kul historia. In kommer en liten gryta och när serveringspersonalen vänder på locket och sitter bruléen därunder. I själva grytan är det mest små oförargliga smakportioner av det övriga där mandarinsorbeten smakar bäst. Applebourbongingersmoke (95 kr) består av äppledumplings med tillbehör och får under ett par förvirrade minuter patrullen att tänka på bacon. Det visar sig vara en rökt äppelsirap som ger de stekpanneassociationer som sedan är svåra att skaka av sig. Äppelsmaken är söt och härlig, bourbonglassen likaså, men helheten är inte den fullträff man hoppats på.
Men udda missar är en del av charmen. Jay Fu's är helt enkelt alltid kul. Och försvarar sin plats som en en av stans toppkrogar.