Anrika Skarholmen har satt sina avtryck i många Uppsalabors minnen, vare sig man har varit där på studentskiva, bröllopsmiddag eller tagit något värmande efter en tur på sjön. Antalet krögare som passerat revy är imponerande. Det har helt enkelt varit väldigt svårt att få snurr på verksamheten, framför allt under lågsäsong – det vill säga tre av fyra årstider … Det senaste försöket står krögarna bakom Trattoria Alessandro för. Matsalen är numera festligt inredd som en urtypisk italiensk krog med rödvitrutiga dukar på borden och vinpavor på väggarna. Utsikten är dock som vanligt det som drar med Skarholmen. När man senare kan sitta ute på terassen och blicka ut över vattnet en ljum sommarkväll når stället sitt zenit.
Menyn har klassiskt italienskt upplägg. Den som vill börja med något rejält gör rätt i att ta in burrata, 99 kronor, en mozzarellagräddbomb som kommer in tillsammans med ett par bakade körsbärstomater och lite pesto och balsamicoreduktion. Bruschetta caponata, 99 kronor, är även den mättande. En bit rostat lantbröd med ett skapligt berg tärnad aubergine, zucchini och tomat. Det hela smakar dock inte mycket och får utstå flera varv från salt- och pepparkvarnarna.
Palazzos pizzaugn går varm, då man även satsar på avhämtning. Smart drag och kanske lösningen för att kunna hålla verksamheten igång hela året. Stilen känns igen från krogen inne i stan. Ganska frasiga mozzarellahistorier på tunna bottnar, där även den glutenfria har bra konsistens. Priserna är dock lite högt satta för vad man får. Prosciutto di parma con fichi, 149 kronor har visserligen generöst med lufttorkad skinka av budgetsort men endast två tunna skivor fikon.
Även pastan svajar något råvarumässigt. Pappardelle con funghi e salsiccia för saftiga 219 kronor, är inte det roligaste patrullen ätit. Pastan har klart godkänd konsistens, vilket dock inte kan sägas om kantarellerna i som ger ifrån sig vattniga sjöar i munnen då man sätter tänderna i dem. Inte okej. Såsen är dock krämig och god i övrigt.
Patrullen sätter i stället sitt hopp till risotto frutti di mare som har en lovande generös hög med spänstiga skaldjur. Det visar sig dock att riset är alldeles för salt och helt utan krämighet.
Huvudrättsmenyn har en del rejäla köttbitar för den som tycker att sjön suger. Eller vad sägs som en 400 grams grillad T-benstek för 419 kronor? Lite mer modest är entrecôte på ben för 329 kronor. En pjäs på 300 gram som kommer in medium rare som önskat. För köttälskaren funkar det skapligt, även om tillbehören blir för stabbiga med först en rejäl klick örtsmör och sen en gräddstinn potatisgratäng på det. Efterrätt på det känns som en utmaning, men citronglass toppad med myntalikör för 69 kronor låter ändå som en frisk avslutning. Tyvärr blir det friskhet i form av tandkrämssmakande likör som dränker en ljuvlig citronglass. Tiramisun, 99 kronor, är dock turligt nog toppen.
Palazzo Skarholmen sätter som det är nu lite väl mycket tilltro till utsikten. Om folk ska återvända på mer regelbunden basis bör man även ge råvarorna lite mer uppmärksamhet.