Indian night
Det har lÀnge lagats indisk mat pÄ SvartbÀcksgatan 73, ty dÀr har krogen Gandhi huserat i en tvÄvÄningsliknande lada, insmugen mellan tvÄ bensinmackar, bakom en busskur och med en pizzeria som granne.LÀget kunde förvisso vara mer intressant  om man sÀger sÄ. Men förvÄnansvÀrt nog har mÄnga Uppsalabor inte dragit sig för att ta omvÀgen hit. Det gÀller Àven sedan krogen fÄtt ny Àgare, nytt namn och en vid första anblicken ny meny.Men vid nÀrmare beskÄdan Àr det mesta sig likt pÄ Indian Night. Inredningen med brunbetsade paneler, indiska utsmyckningar av varierat slag pÄ vÀggarna, grÄ nÄlfiltsmatta och de intima fönsterborden med sina trÀsoffor modell tÄgkupé frÄn förr kÀnns lÀtt igen. Menyn  nu i elegant skinnpÀrm  visar sig ha överlevt den föregÄende regimen.Det finns indiska restauranger som knockar sina gÀster med rÄstyrka nÀr kryddorna och hettan tillÄts ta överhanden. I all het mat behövs en förfinad balans sÄ att smaken trÀder fram och inte göms och glöms bakom styrkan. LÄt oss dÀrför med en gÄng avslöja att Indian Night valt den försiktiga vÀgen. Det finns liten risk att man gÄr hÀr ifrÄn med svedd och hoprullad tunga.Men visst kan man Àven fÄ sig lite hetta till livs. Korai (119 kronor) flammar till i gommen, dock inte mer Àn att den ovanligt mjÀlla kycklingen blir riktigt njutbar i sin svÄridentifierade masala. Men det Àr ocksÄ sÄ lÄngt man kommer i styrka.Den som kÀnner sig osÀker pÄ vad indisk mat innebÀr vÀljer kanske att komma till Indian Night en helg dÄ man serverar en mycket prisvÀrd middagsbuffé (109 kronor). Eller en thali mix (190 kronor) dÀr köttpirog, tandoorikyckling, kycklingfilé och en hÄrdstekt bit lammfilé samsas pÄ en stansad plÄtbricka med ett par frÀscha sÄser. Kanske vÀljer man till och med nÄgon av kockens tvÄ favoriter, gjorda pÄ lax  föga indiskt mÄ vara, men ÀndÄ ett alternativ.FörrÀtten Onion Bhaji (24 kronor) hör till stÀllets "klassiker" fÄr vi veta. TvÄ friterade bruna lökbollar serveras med en elegant och frisk myntasÄs. Inte sÄ kryddigt som utlovas, men riktigt smakligt och en bra början. Samosa (24 kronor) Àr en liten köttpirog, rÀtt menlös i smaken, men som rÀddas av myntasÄsen som kocken gÀrna serverar till sina smÄrÀtter.Indisk mat för lÀtt tanken till curry och lamm. Och de Àr ocksÄ de bÀrande ingredienserna i huvudrÀtten rogan josh (95 kronor), en mediumkryddad gryta. In kommer en bytta med en jÀtteportion brun röra dÀr just lamm Àr basen  tyvÀrr med alltför lite smak av curry. Köttet Àr nÀst intill sönderkokt men har en fin smak i en tomat- och vitlöksbaserad sÄs. UppmÀrksamt nog ser servitören att det tar stopp och erbjuder sig att ordna en "doggy bag" att ta med hem. En gest som vi uppskattar. Vi Àter gott nygrÀddat naan-bröd med vitlökssmak till, vilket förstÄs inte lindrar mÀttnadskÀnslan.Tandoori Golden (190 kronor) med kyckling, lamm och jÀtterÀkor, Àr Indian Nights paradrÀtt. Den serveras hÀftigt frÀsande i en sizlar (jÀrnform), direkt frÄn tandooriugnen och pÄ en bÀdd av paprika och lök. Kycklingbitarna Àr vackert tandoori-röda och saftigt goda, rÀkorna spÀnstiga, medan lammfilén dÀremot Àr hÄrt genomstekt och hart nÀr omöjlig att tugga. Vore det inte för det trista lammets skull och den fega sizlarsÄsen, hade denna gyllene rÀtt varit en högpoÀngare.EfterrÀtter brukar inte vara asiatiska krogars starka sida, och Indian Night utgör inget undantag. Mangoglass med grÀdde (39 kronor) Àr glass i ett smalt glas pÄ fot med spritsad grÀdde som har en nÀra nog syntetisk smak. Glassen och sÄsen smakar förvisso mango men det hela blir ÀndÄ en ganska trist upplevelse. Mango kulfi (35 kronor) Àr en hÄrt frusen, klyftad indisk glass med lite smak av mango, men mycket nötter  och en riktigt fet eftersmak.Servicen pÄ Indian Night Àr personlig och förekommande, nÀr den Àr pÄ plats vill sÀga. Lite störande Àr det nÀr nÄgra av huvudrÀttsfaten fortfarande stÄr kvar pÄ bordet medan vi Àter vÄr dessert.Testpatrullen 13 januari 2006
|
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!